Hírek

2007.02.25. 18:19

Rába-szennyeződés: az osztrák kancellár megoldást ígért

Az osztrák kormány az európai versenyjog keretein belül adható legnagyobb pénzügyi támogatást ajánlotta

B. B.

Az osztrák kormány az európai versenyjog keretein belül adható legnagyobb pénzügyi támogatást ajánlotta fel a Rába folyó szennyezését okozó üzemeknek, hogy a szükséges környezetvédelmi intézkedéseket meg tudják tenni – közölte tegnap az osztrák kancellár.

A Rábán hosszabb ideje tapasztalható – feltehetően ausztriai bőrgyárakból eredő – habzás után a múlt héten a heiligenkreuzi (rábakeresztúri) ipari park egyik üzemében történt meghibásodás miatt olajszennyeződés is került a folyóba.

Alfred Gusenbauer osztrák kancellár tegnap Szili Katalin házelnökkel folytatott megbeszélést és az újságírók előtt sem tagadta, hogy a Rábába került olajszennyeződés egy osztrák bőrfeldolgozó üzemből származik.
A szintén heiligenkreuzi hulladékégető tervezett megépítése kapcsán pedig elmondta: az Ausztriában valaha létezett legmodernebb létesítményt építik fel.

Hozzátette: az osztrák félnek nincs titkolnivalója, és nem kell félni attól, hogy a hulladékégető a magyar oldalon kedvezőtlen hatással lehet a turizmusra. Mint mondta, az osztrák kormány szívesen meghívja a magyar sajtó képviselőit, akik a helyszínen győződhetnek meg a heiligenkreuzi beruházásról.

„Ha még ezután is maradnak kifogások, kérdések, készek vagyunk ezekről beszélni” – hangsúlyozta Alfred Gusenbauer. Szili Katalin házelnök a folyószennyezés és az égetőmű témájában is a parlamenti szakbizottságok közötti együttműködést szorgalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!