Hírek

2007.02.24. 16:23

Szentgotthárd aggódik az osztrák hulladékégető miatt

Pénteken ezernyi szentgotthárdi tüntetett a helyi vasútállomás előtt. A tiltakozás oka: egy burgenlandi gázszolgálató cég, a Begas szemétégetőt készül építeni a település határától alig háromszáz méterre

Tibay Gábor

Pénteken ezernyi szentgotthárdi tüntetett a helyi vasútállomás előtt. A tiltakozás oka: egy burgenlandi gázszolgálató cég, a Begas szemétégetőt készül építeni a település határától alig háromszáz méterre. A vállalat állítja, az üzem nem fogja szennyezni a környezetét, vagyis a helyieknek semmi okuk az aggodalomra.

Nem így gondolják a Vas megyei város lakói: szerintük a hulladékégetőből kiáramló füstöt egyenesen a településre fújná a szél, sőt, a keletkező kémiai szennyeződés az egész Őrséget beterítheti, így regionális problémával kell majd szembenézniük.

Az égetőművet 200 ezer tonnás éves kapacitással tervezték, az elégetendő háztartási hulladékból és szennyvíziszapból hőenergiát is nyerne a magyar–osztrák közös ipari parkban a jelenlegi állás szerint 2010-re felépülő beruházás. Összehasonlításképpen: a budapesti hulladékégető évi 400 ezer tonnás kapacitásával Közép-Magyarország többmilliónyi lakosának háztartási hulladékát dolgozza fel.

Vagyis a Begas vélhetően Nyugat-Magyarországról és Szlovénia északi részéből is számít hulladékra. Erre maga a cég is tett már utalást, és nyilvánvalóan nem véletlen választás a hármas országhatárnál kijelölt helyszín sem. Úgy értesültünk, az ötlet nem csak az osztrák beruházók fejében fogalmazódott meg: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium számára korábban készült külső tanulmány szerzői hasonló javaslatot tettek.

Szerintük egy ilyen égető a Dunántúl jó részének háztartási hulladékának kezelésére megoldást jelentene. Lapunk minderről a minisztériumban is érdeklődött, de lapzártánkig nem kaptunk választ. A tárca ugyanakkor pénteken közleményben adott hangot aggályainak, közölve: feltételezhető a környezetszennyezés veszélye, ezért nemzetközi hatástanulmány elkészítésére lenne szükség.

A leginkább érintett Szentgotthárdot ennek készítésével kapcsolatban senki sem kereste meg – mondta lapunknak Bugán József alpolgármester. Ráadásul a hazai civileknek nem sok ráhatásuk van a történésekre, mivel a gyár Ausztriában – mutat rá a nehézségekre a városvezető. Annyit tehetnek, hogy folytatják a tiltakozást: március 17-én a rábafüzesi határátkelőnél terveznek félpályás útlezárást.

Ami pedig az osztrák hatóságok hozzáállását illeti, a történtek sok jóval nem kecsegtetnek. Évek óta szennyezi ugyanis a Rába és a Lapincs folyókat több osztrák üzem, az illetékesek mégsem tettek semmit az ügy rendezése érdekében. Két napja nagy kiterjedésű olajfolt jelent meg a Rábán. A szennyeződés éppen a szentgotthárdi ipari park osztrák oldaláról érkezett a hazai vizekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!