Hírek

2007.02.19. 18:22

Megválasztották az új Alkotmánybírákat

Alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés hétfőn Trócsányi Lászlót és Kiss Lászlót.

mti

Alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés hétfőn Trócsányi Lászlót  és Kiss Lászlót. A titkos szavazáson Trócsányi László 339 igen és tíz nem szavazatot, Kiss László 327 igen és 21 nem szavazatot kapott. Az alkotmánybírók megválasztásához a képviselők kétharmadának, 258 képviselőnek az igen szavazata szükséges.

Kiss László, aki a jelölőbizottságban az MSZP jelöltje volt, 1998 óta az Alkotmánybíróság tagja, de mandátuma 2007 márciusában lejár. Az SZDSZ korábban jelezte: nem támogatja az alkotmánybírák újraválasztását, ezért Kiss László újraválasztását sem támogatta. A Fidesz jelöltje, Trócsányi László jogászprofesszor a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központjának az igazgatója. Alkotmánybírói posztját március 19-től töltheti be.

A szavazást követően a megválasztott alkotmánybírák ünnepélyesen letették esküjüket a parlament előtt, kézfogással gratulált nekik a miniszterelnök, a házelnök, a frakcióvezetők, az igazságügyi miniszter, és az alkotmányügyi bizottság elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!