Hírek

2007.02.13. 16:27

Anyjuk tartotta rabságban lányait: a szomszédok évek óta sejtették

A hatóságok is felelősek a három kislány sorsáért, éveken keresztül nem vizsgálták ki a szomszédok bejelentéseit

BAMA

Hét éven keresztül rabságban tartotta három lányát egy osztrák anya. A gyerekeket elzárta a külvilágtól, és szinte teljes sötétségben tartotta: egy kivételével az összes villanykörtét eltávolította a lakásból, és a redőnyök is mindig le voltak eresztve. Amikor megmentették őket, a lányok bőre hófehér volt, és nem bírták a természetes napfényt. Egy különleges intézetben, helyezték el őket, ahol napokat töltöttek egy konyhai pad alá bújva, mert ott volt a legsötétebb. Az eset az egész országot megdöbbentette, annál is inkább, mivel kiderült, hogy a hatóságok soha nem vizsgálták meg közelebbről a csonka családot.

A három lány sorsát szüleik válása pecsételte meg, amely nagyon megviselte 53 éves ügyvéd anyjukat. Az akkor 7, 11 és 13 éves lányt azonban kivette az iskolából arra hivatkozva, hogy otthon nevelteti majd őket. Az anya sikerrel akadályozta meg volt féjre láthatási kérelmét, aki kilenc alkalommal fordult bírósághoz az ügyben. A hatóságok még a gyanakvó szomszédok bejelentéseinek sem jártak utána, a rendőrséget is csak akkor értesítették, mikor az egyik szomszéd perrel fenyegette meg a tétlenkedő helyhatóságot.

A der Standart információi szerint a Linz egy jómódú negyedében álló házban nem volt vezetékes víz, a szobák telve voltak szeméttel, és méter magasan állt az emberi és állati ürülék. Fogságuk alatt a lányok jóformán csak a házban elszaporodott egerekkel játszhattak, és saját, másoknak érthetetlen nyelven beszéltek egymással. Viktoriát, Katharinát és Elisabethet még 2005 októberében mentették meg, ügyük azonban csak most került nyilvánosságra Ausztriában.

A lányok orvosa, a Der Standart napilapnak nyilatkozó Waltraud Kubelka szerint a lányok állapota még mindig „katasztrofális”. Ennek ellenére a legfiatalabb kislány hamarosan csatlakozhat édesapjához, két nővére azonban még valószínűleg évekig kezelésre szorul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!