Közélet

2007.01.20. 21:35

Mormonok térítenek Csabán

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, vagy ahogyan sokan ismerik őket, a mormonok tanításai erősen megosztják a világot. A Salt Lake City-ben székelő „egyház” képviselői már a megyeszékhelyre is eljutottak.

M. P. M.

— Három héttel ezelőtt jöttünk Békéscsabára, azóta jómagam és három társam alkotjuk a helyi gyülekezetet. Az egyik srác német, mi pedig Amerikában születtünk. Van például közöttünk egy texasi fiú, ő igazi cowboy — meséli viccesen, ámde kiváló magyarsággal a 20 éves Jason Jarvis, aki a phoenixi Mesából érkezett hazánkba.
A fiatalember másfél éve él nálunk, azóta már szinte az egész országgal megismerkedett.
— Jártam már Sopronban, Pápán, Nyíregyházán és természetesen Budapesten is. Az egész úgy kezdődött, hogy írtam utahi központunkba, hogy szeretnék missziós tevékenységet vállalni. Mivel már betöltöttem a tizennyolcadik életévemet, fel is vettek a nyilvántartásba. Pár héttel később tudatták velem a vezetőink döntését. Egyházunk élén a próféta és a tizenkét apostol áll, ők döntik el, kinek hol kell teljesítenie szolgálatát. Mi nem szólhatunk bele ebbe a kérdésbe. Vezetőinknek Magyarországra esett a választása. Nem sokat hallottam az országról, csak annyit, hogy létezik. Képzelhetik, mennyire meglepődtem amikor kiderült, hogy még saját nyelve is van! Ezt akkor tudtam meg, amikor a missziós képzőközpontban megismerkedtem a magyar alapjaival. Egyébként a mormonok 1990, azaz a rendszerváltás óta vannak jelen Magyarországon. Az itt járt testvérek tanítottak meg mindenre, amit tudnom kellett.
Jason elmondta, Amerikában raktárosként dolgozott egy éven át. Az ez idő alatt szerzett keresetét — háromezer dollárt, azaz durván hatszázezer forintot — félrerakta, és most ebből fedezi a kétéves misszió költségeit. Ezenfelül a szülei — akik szintén tagjai a tengerentúli gyülekezetnek — is segítik a már lassan 21 hónapja nem látott fiukat.
— Márciusban véget ér a kaland számomra, hiszen hazautazom az Egyesült Államokba, ahol a helyi egyetemen folytatom tanulmányaimat. Nehéz lesz az elválás, rengeteg barátot hagyok itt. Nyáron azért a családommal együtt visszajövök. Nekik is megmutatom Magyarország szépségeit, értékeit — beszélt jövőbeni terveiről Jason.

— Úgy gondoljuk, Jézus Krisztus eredeti egyháza itt van a földön. Szerintünk a Biblia tényleges mondanivalója a sok értelmezés miatt megváltozott az eltelt kétezer év alatt. Próbálunk visszatérni a régi gyökerekhez. A Biblia mellett másik szent iratunk Mormon könyve. Ebben az ősi amerikai kontinensen élők tanításairól olvashatunk. A feljegyzéseket — melyek Kr. e. 600-tól a Kr. u. 400-ig tartó időszakot ölelik fel — Mormon, a prófétánk készítette. Később a fia elrejtette az iratokat, amelyeket első újkori prófétánk, Joseph Smith talált meg 1805-ben — mutatta be a mormon hit alapjait Jason.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!