Hírek

2007.01.10. 16:49

Csempészettel vádolják a román exkormányfőt

Nemzeti műkincsnek számító arany karkötőket lopott el és csempészett külföldre Adrian Nastase volt román kormányfő

T. B. L., Kolozsvár

Nemzeti műkincsnek számító arany karkötőket lopott el és csempészett külföldre Adrian Nastase volt román kormányfő, állítják a román ügyészek. A másfél millió euró értékű, vélhetően Burebista dák király által viselt 15 színarany ékszer mindegyike eléri az egy kilogrammot, és a dák fővárosként emlegetett, Hunyad megyei Várhely (Sarmisegetusa) régészeti telephelyéről tűntek el. Nyomukra évek munkáját követően bukkantak a román hatóságok az Egyesült Államokban és Franciaországban.

Nastase tagadja a vádakat, képtelenségnek minősítve a feltételezést. Kijelentette, panaszt tesz az ügyészek ellen a Legfelsőbb Bírói Tanácsnál, mivel még azelőtt nyilvánosságra hozták a vádlottak nevét, hogy hivatalosan értesítették volna őket, és bemutatták volna a bizonyítékaikat.

A volt kormányfőn kívül több más magas rangú román politikus is érintett az ügyben, köztük Dan Iosif volt elnöki tanácsos. Iosif, aki a sajtónak szintén ártatlanságát bizonygatta, sejtetni engedte, hogy Nastasét megalapozottan gyanúsítják. Elmondta, amikor 2005-ben megindult a vizsgálat a karkötők ügyében, Nastase felhívta Ilie Botos főügyészt, és magyarázatot kért tőle az általa elfogadhatatlannak nevezett eljárásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!