Hírek

2006.12.11. 13:56

Cigányozás a rendőrség belső honlapján

Hamarosan lezárul a rendőrségi belső honlapon történt cigányozás miatt indult vizsgálat.

BAMA

A Népszabadság hétfői száma arról számolt be, hogy felfüggesztette a Holdudvar elnevezésű belső, rendőrségi honlap működését és vizsgálatot indított az országos rendőrfőkapitány, miután egy cigány rendőr és nem cigány társa CD-re összegyűjtötte és eljuttatta a portált üzemeltető ORFK-nak a honlapon sorjázó cigányellenes szövegeket. A honlapon - amelyhez kizárólag rendőrök vagy a rendőrségnél dolgozó közalkalmazottak férnek hozzá - a napilap szerint a "Gangesz-parti székely, indomagyar, tenyészgorilla, buckalakó, réti néger, genetikai hulladék, agyamputált" kifejezések olvashatók a cigányokról.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője elmondta: a honlap működését Bene László országos rendőrfőkapitány felfüggesztette és elrendelte a vizsgálatot, amelyet a fegyelmi osztály folytat le. A vizsgálat befejezéséig az egyébként már öt éve működő intranetes oldal ideiglenesen szünetel. A vizsgálat jó egy hónappal ezelőtt indult, hamarosan befejeződik - mondta a szóvivő, hozzátéve: a vizsgálat eredményének függvényében döntenek a honlap további üzemeltetéséről. Megjegyezte: az oldalon a fórumokhoz hozzászólók fantázianeveken szerepelnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerencsétlen megfogalmazásokat el kell ítélni, de azok alapján nem lehet az egész rendőrségre általánosításokat megfogalmazni.

Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a távirati iroda érdeklődésére azt mondta: még hétfőn levelet ír Bene Lászlónak, amelyben érdeklődik a vizsgálat állásáról. Az ombudsman azt ígérte, figyelemmel fogják követni a vizsgálatot. Emellett arról is érdeklődnek az országos főkapitánynál, mit kíván tenni annak érdekében, hogy a jelenség megszűnjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!