Hírek

2006.12.05. 06:42

Egyre népszerűbbek a nők

A Fidesz valamennyi kutatás szerint magabiztosan vezet az MSZP előtt, de a megszorítások ellenére szűkül a közöttük lévő jelentős különbség.

Vég Márton

Novemberben ugyan nem folytatódott a negatív tendencia, de a magyar politikusoknak ebben a hónapban sem sikerült visszaszerezniük május és október között alaposan megtépázott népszerűségüket. Még a legnagyobb emelkedést mutató Szili Katalin is csak a nyár végi tekintélyét tudta visszaállítani, a parlamenti választás utáni kedvező megítélésétől még ő is messze van. A parlamenti elnök esetében azonban a népszerűségi index növekedése azt jelenti, hogy újból elnyerte az első helyet, letaszítva onnan az MSZP szavazók körében egyre népszerűtlenebb Sólyom László köztársasági elnököt.

A női politikusok általában véve is kedvező időszakot tudhatnak maguk mögött, hiszen Dávid Ibolyát, az MDF elnökét, a harmadik, míg Göncz Kinga külügyminisztert a negyedik helyen találjuk a 22 fős listán. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter is megerősítette középmezőnybeli pozícióját, egyedül Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető könyvelhetett el csökkenést a gyengébbik nem képviselői közül.

„Nem mondanám, hogy Szili Katalin árnyék államfőként viselkedne, de az egyértelmű, hogy a parlamenti elnöki és a köztársaság elnöki pozíció közt mutatkoznak hasonló vonások” – mondta lapunknak Gyulai Attila. A politológus hozzátette, hogy Szili Katalin elsősorban azoknak a sokak fejében rögzülő megszólalásoknak – például a kettős állampolgárság kérdésében – köszönheti népszerűségét, amelyekkel kiemelkedik a pártok vitáiból, ezért a jobboldal számára a legelfogadhatóbb szocialista politikus. Gyulai szerint Dávid Ibolya pedig sikeres kommunikációs stratégiájának, amellyel egy kis párt elnökeként mind az MSZP-t, mind a Fideszt kritizálja. Gyurcsány Ferenc kormányfő és Orbán Viktor párharcában továbbra is a Fidesz elnöke vezet, de előnye csökkent.

Ugyanakkor a négy nagy közvélemény-kutató cég közül három arra az eredményre jutott novemberi felmérései alapján: a két nagy párt támogatottsága közötti jelentős különbség szűkült az elmúlt hónapban. A Medián szerint a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz előnye a szocialistákkal szemben 22-ről 14-re csökkent, de még így is minden második megkérdezett a legnagyobb ellenzéki pártra adná le a voksát. Hasonló tendenciákról számol be a Tárki és a Szonda Ipsos is. Mindkét cég arra az eredményre jutott, hogy az MSZP kilábalt a mélypontból, míg a politikai helyzet kiélezettségének vesztese a Fidesz. Igaz, az utóbbi pártot továbbra is 14, illetve 15 százalékkal többen választják a biztos szavazó pártválasztók.

Kilóg a sorból a Századvég-Forsense felmérése, amely szerint egyrészt a két nagy párt támogatottsága közötti 13 százalékos különbség stabilizálódott, másrészt náluk az MDF megközelítette a 10 százalékot. Érdekes, hogy a fórum csak a Mediánnál nem előzi meg az SZDSZ-t, amely minden felmérés szerint a Parlamentbe jutás küszöbén táncol. Ugyanakkor az egész világban ritkaságszámba megy, hogy az Országgyűlés harmadik legnagyobb frakcióját adó KDNP támogatottsága lényegében kimutathatatlan a társadalomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!