Hírek

2006.09.13. 06:06

Százezreket lehetne spórolni

Szeptembertől kötelező minden új építésű lakás energetikai minősítése. Ez azt jelenti, hogy a szeptember után beadott építési engedélyekhez már csatolni kell az energetikai számításokat is. A szabályozást a jövőben várhatóan kiterjesztik majd a használt lakásokra is.

T. M.

Az épületeket – a háztartási gépeknél már ismert módon – egy A-től G-ig terjedő skálában osztályozzák az energiaszükségletek alapján. Így a jövőben könnyedén össze lehet majd hasonlítani az egyes ingatlanok fűtési-hűtési költségeit. Az energetikai tanúsítvány elkészítése ugyan növeli az építkezés költségeit, de pár év alatt megtérülhet a befektetés. Egy átlagos lakóháznál a jó minőségű, szakszerűen elvégzett szigetelés költsége a jelenlegi gázárakon számolva 2,73 év alatt, míg a feltételezett jövőbeni gázárakon 2,18 év alatt térül meg.

„A szigetelési beruházással öt év alatt a jelenlegi gázárakat tekintve 382 ezer forintot, míg a feltételezett, jövőbeni gázárakon 596 ezret lehet megspórolni” – hívja fel a figyelmet Novák Zsuzsanna, a Knauf Insulation marketingmenedzsere. A jelenlegi épületek többsége egyáltalán nem takarékos: Magyarországon közel háromszor annyi energia fogy fűtésre, mint a korábbi európai uniós országokban átlagosan. A teljes energia- felhasználásunk negyven százalékát az épületek hűtésére-fűtésére fordítjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!