Hírek

2006.08.31. 06:09

Magasabb kulccsal is megéri az evát választani

Szeptember 15-ig dönthetnek úgy az evás vállalkozások, hogy az évközbeni adóemelés miatt az utolsó negyedévre áttérnek a költségelszámolásra. Ehhez a jövő hónap közepéig el kell küldeniük az általános változásbejelentő lapot az adóhatósághoz.

T. M.

Az evaalanyiság megszüntetésére szolgáló rovatban a 110-es megszűnési kódot kell feltüntetni, míg a változás hatályba lépésének időpontja rovatban a 2006. szeptember 30-i dátumot kell beírni. Fontos tudni, hogy a bejelentést szeptember 15-ig írásban vissza is lehet vonni, ha a vállalkozó időközben mégiscsak úgy gondolja, megéri az evakörben maradnia.

„Várhatóan csak néhány ezren döntenek úgy, hogy kilépnek az eva hatálya alól amiatt, hogy október elejétől az 15-ről 25 százalékra emelkedik az adó kulcsa” – mondta el kérdésünkre Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Úgy véli, hogy mindenkinek megéri továbbra is az eva szabályai szerint adózni, akinek eddig is megérte. Ez azokra a vállalkozásokra igaz, amelyek elszámolható költségei nem érik el a bevételeik ötven százalékát. Ilyenek főként a szellemi tevékenységet végző, anyagmentes szolgáltatást nyújtó, illetve alkalmazott nélkül dolgozó cégek. Az ennél kisebb költséghányadú vállalkozásoknak még úgy is megéri az általános szabályok szerint adózni, hogy szeptembertől a társasági adó mellett négyszázalékos szolidaritási adó is terheli a vállalkozásokat.

Zara szerint elsősorban azok hagynak fel a jövőben az evázással, akik inkább az egyszerűsített közteherviselései hozzájárulást (ekhót) választják. Az is előfordulhat, hogy sokan kivárnak az év végéig, és csak december végén lépnek ki az evakörből. Nem érdemes elhamarkodni a döntést. Aki kilép az eva hatálya alól, négy évig, azaz 2010-ig nem választhatja újra ezt az adózási formát.

Két lehetőség közül választhatnak azok a vállalkozások, amelyek a növekvő teher ellenére kitartanak az eva mellett. Az egyik, hogy az éves bevételei után arányosan fizeti meg az adót, azaz a háromnegyede után 15, a negyedére pedig 25 százalékot. Ezt a megoldást azoknak érdemes választaniuk, akik az év utolsó három hónapjában magasabb bevételre számítanak. A másik variáció szerint a szeptember végéig realizált bevétel után 15, az utolsó negyedévben befolyt után pedig 25 százalékos adót fizet a vállalkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!