Hírek

2006.07.16. 14:37

A magyarok már elmenekültek

Izrael folyamatosan lövi Libanont, de a Külügyminisztérium szerint aki már el akart menekülni, az már biztonságban van

AS

Már biztonságban van az a két szegedi egyetemista is, aki korábban nem tudta elhagyni Libanont - közölte a külügyi szóvivő. Polgár Viktor elmondta, hogy a két fiatal már hajnal óta Damaszkuszban van, és hétfőn reggel érkezhetnek haza. A külügyminisztérium szóvivője szerint Libanonban egyetlen magyar sem sérült meg az izraeli légitámadásokban.
 
Polgár Viktor hozzátette: az izraeli hadsereg teljesen az ellenőrzése alatt tartja a légteret és a tengereket, a határállomásokat pedig folyamatosan lövik. Azonban ha akadna magyar, aki eddig nem jelentkezett és most mégis el akarná hagyni az országot vagy csak segítségre szorul, a magyar nagykövetséget is megkeresheti, de bármelyik Európai Uniós ország külképviseletét is.

Közben a damaszkuszi magyar nagykövet közölte, hogy a külképviseleten tíz magyar jelentkezett, aki az izraeli bombázások miatt akarta elhagyni Libanont: ők mindannyian átjutottak Szíriába.

Medgyes Péter elmondta, hogy szombaton hat, hétfőn pedig további négy magyar állampolgárt utaztatnak haza a Malév járataival. A damaszkuszi nagykövet szerint mintegy 100 magyar él Libanonban.

Az ő helyzetük mind bizonytalanabbá válik, ahogy Izrael folytatja a Libanon elleni támadást. A zsidó állam légiereje szombat éjjel és vasárnap is több hullámban bombázta Bejrút déli negyedeit. Libanon fővárosából az emberek ezrével menekülnek, a síiták által lakott Beeka-völgybe, melyet eddig nem ért támadás.

Izrael azonban egyetlen hatalmas csapdává változtatta Libanont. A közel-keleti ország határállomásait is bombatámadások érik. Vasárnap délelőtt egy izraeli harci gép a szíriai határátkelőket támadta. Ennek kapcsán Szíria megfenyegette a zsidó államot, amennyiben támadás éri területét, azt háborús lépésnek tekinti. "Válaszunk gyors, kegyetlen és határozott lesz" – közölte Mosen Bilal tájékoztatási miniszter a szíriai állami hírügynökséggel.

Hasonlóan reagált Irán is. "Teherán a szíriai nép mellett áll, ha a cionista Izrael megtámadja Szíriát, elképzelhetetlen veszteségekkel kell számolniuk. Remélem nem követik el ezt a hibát" – közölte vasárnap Hamid Resa Asefi külügyi szóvivő.

A Libanon elleni támadások intenzitására válaszul, Izrael északi részére sosem látott mértékben hullanak a Hezbollah radikális síita szervezet rakétái. A Hezbollah most már ipari létesítményeket, vegyi üzemeket is célba vett.

Haifán az egyik katyusa egy üzemanyagtartályba csapódott be egy másik pedig egy műhelybe, ahol vasúti kocsikat javítottak, és megölt legkevesebb 8, megsebesített több tucat dolgozót. A Haifai öbölben számos vegyi üzem található, ahol egy rakétatámadás akár természeti katasztrófát is okozhat. A rakéták miatt leállították a vasúti közlekedést és Amir Perec honvédelmi miniszter különleges állapotot hirdetett ki Izrael északi részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!