Hírek

2006.04.13. 19:03

Beárazták az árut, de fizetéskor többet kértek

SZABÁLYTALANSÁG Olvasónk csokoládét vásárolt egy üzletben. Amikor fizetett, többet kértek az áruért, mint amennyi a tartódobozára volt írva. Az eladó azt mondta: a kisebb ár tévedés volt.

BAMA

A tévedésnek nevezett szabálytalanságnak a vásárló nem ihatja meg a levét. A fogyasztóvédelmi törvény szerint a termékért a kereskedő csak annyit kérhet, amennyit előzőleg ráírt. Ezt Tóth Istvánné, a budapesti Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója mondta el. Az eladó jogszerűtlenül cselekedett.

Ha ilyesmi történik velünk, ne restelljünk beírni a vásárlók könyvébe. Ez a későbbi vizsgálatkor fontos dokumentum lehet. Jogos panasz, hogy a feltüntetett és az elkért ár nem egyezett. A törvény kimondja: a vásárlót hitelesen kell tájékoztatni az árról. Vagyis minden terméket el kell látni árfelirattal, és egy terméken csakis egy árat szabad feltüntetni.

Ha a kereskedő kevesebbet ír, akkor a vásárlótól csak azt az összeget kérheti. Ami történt: szabálysértés. Mégpedig árdrágítás, s ezért akár százezer forint szabálysértési bírságot is kiszabhatnak. A fogyasztóvédelmi hatóság pedig fogyasztóvédelmi bírsággal sújthatja a céget. Ennek nincs felső határa, de Tóth Istvánné szerint a kereskedő náluk sem úszta volna meg százezer alatt.

Hasonló panaszainkat bejelenthetjük a fogyasztóvédőknél. A megyei fogyasztóvédő szervezetekkel közvetlenül is felvehetjük a kapcsolatot, címűk megtalálható a http://www.fvf.hu/index.php?akt_menu=183 internetes címen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!