Hírek

2006.01.30. 19:43

Egy magyart is keresnek

A közelmúlt hasonló tragédiáinak közös vonása az emberi felelőtlenség - írja a külföldi sajtó a lengyel sportcsarnok födémjének leszakadása kapcsán.

Csák Elemér

Lengyelországban a katowiczei kiállítócsarnok romjainál, a helyszínen keresik hozzátartozói azt a 38 éves magyar férfit, aki egy belga cég képviseletében ott volt a sportgalamb-kiállításon, amikor szombaton leszakadt a födém. Nagyiványi Zoltán krakkói magyar főkonzul a rádiónak elmondta, hogy a 62-ből három holttestet még nem sikerült azonosítani, de a romok alatt is lehetnek áldozatok. Életben maradásukra azonban nincs sok remény, mert hétfőre virradóra mínusz 20 fokra hűlt le a levegő a térségben.

A mentést egyébként vasárnap délután abbahagyták, de több család még keresi hozzátartozóit, akik sem az áldozatok, sem a mintegy 140 sérült között nincsenek. A kiállítási csarnok romjai között 13 külföldi halottat, illetve sérültet is találtak: ők Németországból, Belgiumból, Csehországból, Szlovákiából és Hollandiából érkeztek a postagalamb-kiállításra. A katasztrófa oka még tisztázatlan: a lengyel hatóságok szerint valószínűleg a hó alatt szakadt le a födém, a csarnok üzemeltetője viszont azt nyilatkozta, hogy rendszeresen tisztították a hótól a lapostetőt. A lengyel államfő háromnapos nemzeti gyászt rendelt el és bejelentette, személyesen fogja felügyelni a tragédia okainak vizsgálatát.

A köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét a lengyelországi Chorzów kiállítási csarnokában bekövetkezett baleset miatt. Sólyom Lászlónak Lech Kaczynskinek a Lengyel Köztársaság elnökének címzett levelében, mély megdöbbenésének adott hangot a szombaton bekövetkezett, hatvanhét ember életét követelő baleset miatt, és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak a tragédia kapcsán. Gyurcsány Ferenc kormányfő ugyancsak gyásztáviratban fejezte ki részvétét lengyel kollégájának és az áldozatok hozzátartozóinak.

Kártyavárként omlott össze

„A tetőszerkezetek tervezésénél és kivitelezésénél mindig figyelembe kell venni az építkezés helyszínét, ugyanis a földrajzi magasságtól is függ, hogy mekkora várható hóteherrel kell kalkulálni” – mondta lapunknak Matuscsák Tamás. A Budapesti Műszaki Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének előadója szerint a katowicei kiállítócsarnok esetében, egy évtizedek óta érvényben lévő nemzetközi skála alapján, négyzetméterenként 100 kilogramm súlyterheléssel kellett volna számolni. Ez egyméteres hónak felel meg. A statikai szakember egyelőre azt a változatot sem zárja ki, miszerint a csarnok „kártyavárként való összeomlásához” az acélszerkezetű födém hőtágulási viselkedése vezetett, mivel az épületen belüli és a kinti hőmérséklet között jelentős volt a különbség.

Matuscsák Tamás nem lát összefüggést az utóbbi évek hasonló balesetei és az előírások be nem tartása között. Az összehasonlítás nehéz is, mivel az év elején Németországban beomlott jégcsarnok tetőváza fából készült, míg a párizsi repülőtér csarnokának két évvel ezelőtt beszakadt tetejét vasbetonból húzták fel.

Vég M.

Matuscsák Tamás nem lát összefüggést az utóbbi évek hasonló balesetei és az előírások be nem tartása között. Az összehasonlítás nehéz is, mivel az év elején Németországban beomlott jégcsarnok tetőváza fából készült, míg a párizsi repülőtér csarnokának két évvel ezelőtt beszakadt tetejét vasbetonból húzták fel.

Vég M. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!