Hírek

2006.01.26. 12:32

Pofon a brit külügyminiszternek

Nem fogadta a brit külügyminisztert Tassos Papadopoulos ciprusi köztársasági elnök, mert Jack Straw meglátogatta a török kisebbség vezetőjét. A brit diplomácia vezetője azért utazott a szigetországba, hogy az újraegyesítésről tárgyaljon.

Cs. E.

Nicosiában „menj haza” kiabálással görög tüntetők fogadták. Egy szóvivő szerint a ciprusi kormányak nincs kifogása az ellen, hogy Straw török cipriótákkal találkozzon. A gondot az okozta, hogy az önálló államnak kikiáltott, törökök lakta országrész vezetője, Mehmet Ali Talat „elnökként” tárgyalt a brit külügyminiszterrel. Ciprus északi része 1974 óta van megszállás alatt, amikor a török hadsereg megakadályozott egy Athén által is támogatott görög hatalomátvételt. A brit gyarmatosítás alól 1960-ban szabadult fel a sziget, de egy katonai támaszpont ma is működik. A Straw ellen tüntető görögök követelték a bázis bezárását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!