Friss hírek

2006.01.16. 12:56

Sikertelen elnökválasztás Finnországban

A szavazáson való részvétel elérte a 76,9 százalékot.

BAMA

A hivatalban levő köztársasági elnöknek, Tarja Halonennek a támogatottsága csak 46,3 százalék volt. Ellenfele a második fordulóban Sauli Niinistö lesz, aki a vártnál is jobban szerepelt. 5,5 százalék ponttal megelőzte a 18,6 százalékot elért Matti Vanhanen jelenlegi miniszterelnököt, jelenti a CENA hírügynökség.

Sauli Niinistö a továbbiakban a jóléti polgári társadalom alapjáról, a munkáról, illetve a kül- és biztonságpolitikai kérdésekről kíván az eddigieknél sokkal mélyebb vitákban ellenfele fölé kerekedni.

Matti Vanhanen csalódással fogadta a vártnál rosszabb 18,6 százalékos támogatottságát. Elemzések szerint ez annak tudható be, hogy mivel a legutóbbi EU-tárgyalások Finnország számára rosszabb pénzügyi megoldást hoztak az EU befizetések-támogatások terén, a közvélemény Vanhanen hivatalban levő miniszterelnököt tartja felelősnek. Más oldalról Vanhanen kampányirodája szerint: "Matti olyan jó, sikeres miniszterelnök, hogy a finnek egyelőre nem szeretnék elengedni ebből a pozícióból".

[caption id="" align="aligncenter" width="384"] Tarja Halonen köztársasági elnök és ellenfele, Sauli Niinistö (fotó: CENA hírügynökség)
[/caption]Tarja Halonen egyértelműnek tartja győzelmét a második fordulóban. Ugyanakkor csalódását fejezte ki, mert a választóitól nagyobb aktivitást remélt. A második fordulóról azt nyilatkozta, hogy szívesebben mérkőzött volna Vanhanennel, mint Niinistövel. Komoly, mély eszmecserét és konkrét javaslatokat vár ellenfelétől a második fordulóig, főleg - véleménye szerint - a nem megfelelően működő szociális jóléti rendszerről. A Gallup legfrissebb elemzései szerint a második fordulóban Halonen áll nyerésre: a szavazók 64 százaléka voksolna rá, míg Niinistö 36 százalékos támogatottságot várhat - áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!