Hírek

2005.06.24. 00:00

Audi, a gengszterek réme

Szuperautót kapnak a rendőrök. Ezzel üldözhetik a gyors bűnözőket. A baj csak az, hogy vita alakult ki arról, ki kapja meg az Audi Coupét.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="307"] A rendőrség munkatársai 30 évvel ezelőtt még csak ilyen csíkos Ladákkal üldözhették a bűnözőket. Persze akkor még volt hozzá benzin is.
[/caption]Michael Knight (David Hasselhoff) is megirigyelné a rendőrség új üldőzőautóját. Igaz a kétszáznegyven lóerős Audi TT nem beszél, és egyedül még nem manőverezik, de minden más célra kiválóan alkalmazható. A tízmilliomodik győri Audi-motorral felszerelt csodajárgányt a városban székelő autógyártól kapják hamarosan ajándékba a rend őrei. Paramétereit tekintve a TT-be 1,8 literes turbómotort szereltek, amelynek köszönhetően 5,9 másodperc alatt gyorsul százra. Végsebességét 250 kilométerre korlátozták. Szakértők szerint ezt csak az autópálya-rendőrség tudná rendeltetésszerűen használni. És ez a tény okozza az autó körül kialakult hisztériát.

Rendőrségi berkekben ugyanis csodálkozással vegyes kétellyel fogadták a kiszivárgott hírt. Komoly nyilatkozatháború folyik a belső intranetes „Holdudvaron”. Több egyenruhás szerint a háromajtós csodakocsi rendőrnapi bemutatókra, nem száguldozó vagányok üldözésére való. Attól tartanak, hogy a – kicsit jobban eltalált – Ford Mondeókhoz hasonlóan ez is a garázsban tölti majd szolgálati ideje nagy részét. Mások szeme előtt a jövőbeni milliós javítási számla libeg a legutóbbi „jól sikerült ” üldözések tapasztalatai alapján. Ezt persze már a kisebb anyagi nehézségekkel küzdő boldog tulajdonosnak kell fizetnie. Vannak, akik reménykednek, hogy egyszer majd ezzel indulhatnak bevetésre. Bennük az a kérdés motoszkál, hogy vajon erre az autóra is külön ügyintézői vizsgát kell-e tenni, mint annak idején az 1,3-as Volkswagen Golfra.

Ajándék lónak ne nézd a fogát! – mondja a másik oldal. Lehet, hogy nem ez a rendőrök meseautója, de legalább ingyen volt. Egyébként a magyar rendőröket ritkán lepik meg ilyen ajándékokkal. A magyar nyomozók eddig nem büszkélkedhettek egyetlen szuperszonikus járművel sem. Régen úgy örültek a százötvennel repesztő 1500-as Ladának, mint James Bond a „vodkamartininek”.

Az ajándékozás különlegessége, hogy nem is az autópálya-rendőrség kapja meg az Audit. Azért nem, mert ahogy informátorunk fogalmazott, „erősebb a győri lobbi”. Az ajándékozási ötlet óta az autópályások átkerültek a Rendészeti Biztonsági Szolgálathoz. A gépkocsit azonban a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kapja meg. Hogy az ügy még bonyolultabb legyen, a Belügyminisztérium egyelőre nem nyilatkozik az ügyben. Azért nem, mert  Lamperth Mónika belügyminiszter akarja átadni az Audit.

Egykor a Volga volt a sztár, most az Audi TT

A rendőrség bűnügyi nyomozati és közbiztonsági részlegének soha nem volt az Audihoz fogható elfogóautója. A rendszerváltás előtt csak a figyelők gépparkjában voltak speciális autók, az állambiztonsági és a bűnügyi részlegnél egyaránt. A 60–70-es években a felturbósított Volga volt a leggyorsabb, a 80-as években az Alfa Romeo. A rendszerváltás után már csak a nemzetbiztonsági szakszolgálat figyelői végeztek olyan munkát, amely szoros követést igényelt. Ám akkor már a teljes „nyugati” kínálatból válogathattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!