segítség a rákgyógyításban

2018.09.26. 22:00

Műtét közben szövettant készít majd az MTA új szupereszköze

Az új rendszerrel a részletes szövettani vizsgálat a műtét közben elvégezhető, és az így kapott információk már ott helyben, a műtét alatt segíthetik a sebész döntéseit.

AWAKE BRAIN SURGERY Reportage on the removal of a cerebral tumor (glioma) while awake at Nice Hospital, France. Awake surgery consists of waking the patient during the operation in order to precisely locate, using electrical stimulation, crucial areas for vital functions (language, motor function etc.), with the aim of preserving them during the ablation of the tumor. The patient is awake and the speech therapist carries out cognitive tests. The electrical stimulation on contact with the neuronal network disturbs these tests and leads to a failure in the requested tasks. This enables the surgeon to know if he is in a vital area. A. NOOR / BSIP

Több mint 1,2 milliárd forintot kaptak a műtét közbeni rákdiagnosztika fejlesztésére a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói és innovációs partnerei a Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések (VKE) programban – közölte az akadémia szerdán.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának kutatói és innovációs partnereik egy olyan diagnosztikai rendszer kifejlesztésére nyertek el több mint 1,2 milliárd forintot, amellyel a részletes szövettani vizsgálat a műtét közben elvégezhető, és az így kapott információk már ott helyben, a műtét alatt segíthetik a sebész döntéseit.

A rendszer a legfrissebb kutatási eredményeket egyesíti -

szerepet kap benne a kvantummechanika eredményeire épülő nemlineáris lézerpásztázó mikroszkópia, egy új antitestjelöléses eljárás, valamint a mesterséges intelligenciára épülő képfeldolgozás és döntéstámogatás.

A rendszer első tagja egy lézerpásztázó mikroszkóp (hisztoszkóp), amelynek segítségével már a műtőben vizsgálhatók és elemezhetők lesznek a daganatos szövetek. A rendszer második eleme egy új eljárás, amely lehetővé teszi a daganat típusának (akár genotípusának) optikai azonosítását.

A mikroszkópiás adatok és képi információk többlépcsős és azonnali feldolgozását egy több mint 10 év fejlesztésére épített, mesterséges intelligencián alapuló algoritmus segíti.

A projektben elkészül a lézerpásztázó mikroszkóp endoszkóppal ellátott prototípusa is, amely képes lesz a jelöletlen vagy fluoreszcens antitest által szelektíven jelölt sejtek, sejthalmazok vizsgálatára a tumoros szerv felszínén vagy akár a szövet mélyrétegeiben.

Az MTA innovációs partnerei a korábbi fejlesztések sikerére alapozva egy speciális, mikroendoszkóp-alapú sebészeti eszközt (Laser-PhotoKnife) is terveznek, amellyel iteratív eljárás során a daganatos szövet nemcsak detektálható, hanem fotoablációs technika segítségével azonnal, helyben megsemmisíthető.

Borítókép: A. NOOR / BSIP /AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!