robotok között

2018.10.07. 18:04

Minél korábban hozzá kell szoktatni a gyerekeket a digitális környezethez

Három-négyéves korban el kell kezdeni a gyermekeknél a viszonyulás kialakítását a digitális környezethez, a robotokhoz, hogy megértsék, mit jelentenek azok, és miként lehet nem csak játékra használni mindezt – mondta az innovációs és technológiai miniszter a MobilITy-Győr Digitális Élményközpont átadási ünnepségén vasárnap.

Gyõr, 2018. október 7. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mobiliy digitális interaktív bemutatón és kiállításon a gyõri Mobilis központban 2018. október 7-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

Palkovics László a megnyitón arról beszélt, hogy négy hónappal ezelőtt, a minisztérium létrehozásakor a gazdaságfejlesztési stratégia megalkotása volt a legfontosabb. Ezzel a stratégiával kapcsolatban közölte: vállalati oldalról három dolog jellemzi a kihívásokat és lehetőségeket.

Megfelelő digitális környezet nélkül a vállalatok hosszú távú fejlődése nehezen lesz fenntartható – mondta elsőként. A második a termelékenységi kérdés, az, hogy adott idő alatt mennyi munkát tudnak elvégezni a magyar vállalatok, miként állnak ezzel most. Itt is van tennivaló – jegyezte meg. A harmadik témakör az innováció, a termékfejlesztési képesség, a megújulás képessége – közölte, hozzátéve, hogy az eszközök, amelyek az élményparkban vannak, erről a három ügyről szólnak.

Palkovics László úgy fogalmazott:

ha a robotokra gondol egy munkavállaló, az jut eszébe, hogy elveszik a munkáját, helyette fognak dolgozni, és ez félelemérzetet okoz.

Ugyanez igaz a digitalizációra, hiszen sok mindent megoldottak nélküle, de most mégis sokkal hatékonyabban lehet elvégezni bizonyos feladatokat.

A miniszter szerint nem valós az a félelem, amely ezzel az „új világgal” kapcsolatos. Azt mondta, a vállalatvezetők részéről egyértelműen nem a válasz arra a kérdésre, hogy ha digitális megoldásokat választanak a cégüknél, akkor ez jár-e a humánerőforrás leépítésével. Úgy folytatta:

a létszám csökkenése helyett a robotok elvégzik az olyan munkákat, amelyek számunkra nem annyira érdekesek vagy veszélyesek. Így marad energia arra, hogy más, sokkal nagyobb hozzáadott értékű tevékenységet végezhessünk

- magyarázta.

Úgy összegezte: lehet várakozással figyelni, hogy mi történik, részt lehet venni ebben a világban, de nem kell félni tőle, „jobbá teszi az életünket, a munkánkat”.

Palkovics László elmondta: ennek tudatosítására sokféle elképzelés van, amelyek között említette, hogy Magyarország az elmúlt években elkezdte az 5G koalíciót, az ipar 4.0 platformot és jövő héten aláírják az úgynevezett mesterséges intelligencia platformra vonatkozó megállapodást. Jelezte: utóbbi már kevéssé a technológiáról szól, inkább arról, az emberek hogyan működnek együtt egy robottal, miként kezelik az ilyen szerkezetek által hozott döntéseket.

A tárcavezető hangsúlyozta: minél korábban, 3-4 éves korban el kell kezdeni a viszonyulás kialakítását a digitális környezethez, mert a gyermekekben nincs ilyen félelemérzet, és a győri kezdeményezés ebbe az irányba mutat. A kormány támogatja, hogy sok ilyen központ jöjjön létre, mert „ez határozza meg a jövőnket” – közölte.

A megnyitón Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár kiemelte: a kormánynak az a célja, hogy minden magyar vállalkozás, helyi közösség, család és ember a digitalizáció nyertese legyen. Ezért sok kormányzati programot indítottak, amelyek közül talán a leglátványosabbnak az első helyszíne Győr. Az a cél, hogy első körben három digitális élményközpont épüljön az országban, Győr után Budapest és Debrecen lesz a következő helyszín – közölte.

Szólt arról is: hosszú próbaüzemet tartottak, már több ezer gyermek fordult meg az élményközpontban.

Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mobiliy digitális interaktív bemutatón és kiállításon a győri Mobilis központban 2018. október 7-én.

MTI / Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!