Közélet

2016.12.02. 18:12

Negyvenéves vadászünnep

Ünnepi taggyűlésen ünnepelte pénteken az Orosháza-Kardoskút Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság fennállásának 40. évfordulóját.

Cs. I.

Demeter Sándor levezető elnök üdvözölte alapító és aktív tagjaikat, a környékbeli vadásztársaságok, gazdálkodó szervezetek képviselőit. Az eltelt negyven esztendőre közösen emlékeztek a művelődési központban. A 40 éves múltat Balogh Valter elnök összegezte.

— A Dózsa Vadásztársaság tagjai 1976. október 23-án úgy döntöttek, kettéválnak. A Dózsa név maradt, az újonnan megalakultak a Széchenyi Zsigmond nevet vették fel. A meglévő területet, a vagyont megosztották, a Széchenyi vadásztársaság 36 taggal megkezdte önálló gazdálkodását. Az 13 ezer 400 hektár terület jó adottságú az apróvad állománynak.

— Kezdetben vadásztársaságunk nem rendelkezett vadászházzal, 2000-ben anyagi helyzetünk lehetővé tette, hogy az akkori Új Élet Termelőszövetkezet irodaházát megvásároljuk. Az ősök bölcsen használták ki azt a lehetőséget, amikor volt rávaló: saját szántó, erdő és legelő ingatlanokat is vettek. A nyolcvanas években megvásárolt termőföld egy részét erdősítette a társaság. Ez lett a vadászerdő. Később, 2000-ben a tagság közösen vásárolt tíz hektárt, a vízi domb környékén. Ezen a területen tudott kialakítani jelentős élőhelyet és fácánnevelő bázist.

Az elnök emlékeztetett, a ’70-es, ’80-as években a mezőgazdálkodás és a vadgazdálkodásra alkalmas élőhelyek nagysága eredményezte a vadászati eredmények csúcsát. Kiemelkedő volt a mezei nyúl és a fácán hasznosítása.

Az őzbakelejtésekre is büszkék lehetnek. Éves szinten ma már jelentős mennyiségű nevelt fácánt bocsát ki területére a társaság. Az őzállomány évről évre növekszik. Mára az egykoron gazdag fogolyállomány szinte teljesen eltűnt, ahogyan túzokot sem látni.

— A jövőnk, egyesületi és vadászkultúránk megőrzése érdekében a földtulajdonosi gyűlésen megalapoztuk az elkövetkezendő 20 év
lehetőségét, hogy egy elkövetkező nemzedék is dolgozhasson, vadászhasson.

Címkék#Orosháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!