Közélet

2016.12.02. 17:19

Minden csabai gyermeknek legyen saját kolbásza

A Csabai Kolbászklub Egyesület új kezdeményezéssel nyitotta meg az idei disznóvágási szezont. A város vezetésének támogatásával indított akció célja, hogy valamennyi békéscsabai iskolás legalább egy alkalommal készíthesse el és kóstolhassa meg a saját csabai kolbászát. Ennek érdekében iskolai képzés során, gyakorlati bemutatókkal fűszerezve kívánják népszerűsíteni a kolbászkészítést. 

Ny. L., fotó: Lehoczky Péter

Fotó: Lehoczky Peter

– Örülök annak, hogy megismertetjük a fiatalokkal a kolbászkészítés folyamatát, Békéscsaba törekszik arra, hogy a kistermelői prémium kolbászok minél nagyobb teret nyerjenek – hangsúlyozta Szarvas Péter, a megyeszékhely polgármestere.

Kovács Nóra, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium tanára elmondta, pályázatot is meghirdettek a fiatalok és pedagógusaik számára. A kiírás célja: a gyermekek örökítsék meg a saját családi disznóvágásuk, kolbászkészítésük legemlékezetesebb pillanatait.

– A csabai kolbász több mint százéves hagyományait immár két évtizede ápoló Csabai Kolbászklub Egyesület egyik küldetése: a kolbászkészítő utánpótlás megteremtése. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a következő száz évben is legyen csabai kolbász –mondta Kovács Nóra. Hozzátette, a város iskoláival szorosan együttműködve egy-egy rövid előadás formájában kívánják bemutatni a csabai disznóvágás, kolbászkészítés hagyományait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!