Közélet

2016.12.02. 16:26

Kovács Mihályné az életért tartja a karját

Az Egészségügyi Minisztérium által egykoron alapított Pro Vita-díjat vehette át a minap Budapesten, a véradók napi ünnepségen a gyomaendrődi Kovács Mihályné, Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől. Az elismerést az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásáért kapta. Aranka asszony több mint 40 év alatt már 105-szörös véradó, évtizedek óta részt vesz a véradások lebonyolításában is. Lapunknál ő a hét embere.

Nyemcsok László

– Fiatal lányként adott először vért. Mi volt az indíttatás?
– Egy nagyon sajnálatos dolog, édesanyám súlyos betegsége. Nagyon sok vér kellett neki, meg is kapta, áldozatkészen segítettek az emberek, ismerősök és ismeretlen önkéntesek egyaránt. Én sem maradhattam ki a sorból, és azonnal mentem, amikor csak lehetett. Tudom, mit jelent az, ha valakinek vérre van szüksége, és csak embertársai menthetik meg. A segítő szándék 40 év múltával is változatlan bennem, és erre ösztönzök mindenkit.

– Immáron 105-szörös véradó, és a szervezésből is kiveszi a részét a Vöröskeresztnél. Hogyan, mivel győz meg másokat?
– Sokat jelent a személyes példamutatás. A családban elsősorban a fiam a követőm. A munkahelyeimen, valamint az úgynevezett kiszállásos véradásoknál a meggyőzés, a bátorítás is szerepet játszott, játszik, hogy minél többen odatartsák a karjukat mások életéért, megsegítéséért. Örülök, hogy egyre több fiatalt is sikerül bevonni.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Kovács Mihálynéban a segítő szándék 40 év múltával is változatlan. Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

– A személyes példamutatás döntő, de sokan a tű látványától is félnek. Számukra milyen tanácsai, érvei vannak?
– A szúrástól való félelmet oldja, ha arra gondol közben az ember, hogy másokon segít, emellett felfrissül a vére egy véradás után, és jobb lesz a közérzete is. Százötszörös pozitív tapasztalat áll mögöttem. Dr. Párducz László, a Vöröskereszt megyei elnöke mondta a megyei ünnepségen a köszöntőjében, hogy aki a vérét adja, az saját magát adja, teljesen, hálát és köszönetet nem várva. Aki vért ad, az életet ad, mert ismeri az élet örömét és fonákját egyaránt. Náhóczki János: Ember vagy! című verséből is idézett: „Mi ez a pár csepp vér? Neked szinte semmi! De másnak e néhány csepp, az életét jelenti. Kevésből lesz sok, sokból pedig tenger, S tengernyi vérrel már segíthet az ember.” Teljesen egyetértek és azonosulni tudok ezen gondolatokkal, a véradásról, a véradókról mindent elmondanak.

– Ha nem cipőket készít a munkahelyén vagy véradást szervez, illetve vért ad, akkor mivel tölti legszívesebben a szabad idejét?
– A gyerekek már kirepültek otthonról, így a jószágok gondozása köti le a legtöbb időmet a ház körül. Ott van Brúnó kutya, a két cica, Icike és Picike, valamint a csirkék, a tyúkok is. Természetesen a legnagyobb öröm, amikor a családdal lehetek együtt, és süthetem az unokák kedvenceit, a kakaós palacsintákat.

– A békéscsabai, megyei véradóünnepségen is kapott ajándékokat, többek között egy szál rózsával is meglepték. Szereti a virágokat?
– Kapni, adni, ültetni, nevelni is. A rózsa a kedvenc virágom, így mondhatom, hogy a kedvemben jártak a Vöröskereszt megyei vezetői. Ugyanúgy meghatódtam, mint a budapesti díjátadáson. A fővárosban Balog Zoltán miniszter úr méltatta tevékenységemet, a megyei ünnepégen pedig dr. Párducz László mellett Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megyei igazgatója. Mindezek megerősítettek abban, hogy jól tettem a dolgomat, és teszem továbbra is, mert vallom, hogy az önkéntesség, az emberek segítése nemes cselekedet.

Névjegy

Kovács Mihályné Aranka 1956-ban született Gyomán. Iskolái elvégzése után azonnal dolgozni kezdett, mégpedig a Gyomai Háziipari Szövetkezetben gépi kötőként. Tizenöt esztendő után váltott, és a gyomai Győzelem téeszben folytatta a kötő szakmát. Ezután a helyi Turul Cipő Kft.-nél helyezkedett el cipőkészítőként, jelenleg is ott dolgozik. Aranka két gyermek édesanyja, Zoltán 42, Beáta 37 éves. Három unoka is bearanyozza a nagymama életét, a 12 éves Iván, a 11 éves Dóri és a 7 esztendős Alex.

Kovács Mihálynéban a segítő szándék 40 év múltával is változatlan. Fotó: Kiss Zoltán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!