Közélet

2016.11.05. 11:37

Madárinfluenza: Japánnak nem kell a magyar baromfi

Megtiltotta egyes magyar baromfitermékek importját a japán mezőgazdasági minisztérium szombaton. A magyar Földművelésügyi Minisztérium közleményében jelezte: a kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán még sosem fordult elő emberi megbetegedés.

MTI, napi.hu

A csirkére, kacsára, pulykára, valamint más baromfitermékekre vonatkozó tilalmat azt követően léptették életbe, hogy csütörtökön egy pulykákat tartó Békés megyei, tótkomlósi gazdaságban madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - írja a napi.hu.

A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében 9 ezer pulykát, a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei, a gazdaság állami kártalanítást kap - írtuk meg korábban.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon hosszú járványmentes időszakot követően utoljára 2015 februárjában kellett megküzdeni ezzel a betegséggel.

A 2015. évi adatok szerint Japán összes baromfiimportja 1393 tonna volt, aminek 0,15 százalékát tette ki a magyar export.

Címkék#tótkomlós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!