2016.10.25. 12:21
Bronzérmes lett az üvöltő zsírfarkas
Az erfurti gasztroolimpia keddi zárónapjának hajnalán állította ki ételkölteményeit a Békés Megyei Culinary Team Tímár Albin vezette csapata. A művészi szoborfaragásoknál nagy tetszést aratott Ambrus György Krisztián Üvöltő farkasa, mely 20 kiló kókuszzsírból készült, nem a szobor, a zsűri olvadt el tőle. A culinary team versenyműveire a bírálók azt mondták: elegánsan szépek, letisztult formák jellemzik.
Fotó: lmre Gyorgy
Corianból készült dámszarvaslapátokon is tálalt a megyei culinary team csapata kedden hajnalban. A corian a porcelánhoz hasonló, de jobban formázható. A dámszarvaslapátokat még a Békés Megyei Hírlap idei szakácskönyvéhez adta Misinkó Géza gyulavári vadásztársasági elnök, és A természet ízei olvasóinktól című albumhoz készült ételeknél dámszarvaspörköltet mutattak be ezeken a most Erfurtban bizonyító mesterszakácsok.
Akik jól mesterkedtek itt, Erfurtban is. Mesterségük legjavát adták bele munkáikba. A sokból kettőt választottam teljes elnevezéssel. Pankó morzsában frittírozott báránykrokett mediterrán lecsóval és polentával. Fácán melle májával, erdei gombakocsonya angolzellerrel, datolyaparadicsommal, uborkával. No azért álljon itt egy tányérdesszert is: tökös-mákos tortácska fahéjas joghurtpudinggal, unicumos aszalt szilva fagyival.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Imre György. A képre kattintva galéria nyílik!
[/caption]
És nem nyalt vissza a fagyi, vagyis a zsűrinek tetszettek az alkotások. Elegánsan szép, letisztult formákról beszéltek. Jó formában volt Ambrus György Krisztián ételszobrász is, kókuszzsírból készítette el az Üvöltő farkas című remekművét. Az anyafarkas üvölt a szikla tetején, várja a párját. A farkasmama modern, a kisfarkas klasszikus zsírszobrászati megjelenítés. A kis Ambrus, ahogy a csapatban nevezzük, a két évvel ezelőtti luxemburgi, aranyérmes szobrához hasonlóan most is nagyot alkotott.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Imre György. A képre kattintva galéria nyílik!
[/caption]
Miként ő egyéniben, Tímár Albinék csapatban. Az együttes tagjai a csapatkapitány mellett: Fodor Mihály, Csonka Zsolt, Tímár Attila mesterszakácsok és Magyar Tünde mestercukrász. Segítőik: Tímár András, Nagy Ákos, Bondár László és Piatkó Zolt konyhaművészek.
Frissítés: Ezüstérmet szerzett az erfurti gasztroolimpia zárónapján a Békés Megyei Culinary Team. Ambrus György Krisztián Üvöltő Farkas szobrát bronzéremmel jutalmazta a szakértő zsűri.