Közélet

2016.10.21. 16:57

Buszvárók és visszafizetett milliók - értékelték a közgyűlést

Sajtótájékoztatókon értékelte Szarvas Péter és a helyi pártok képviselői a közgyűlésen történteket pénteken.

G. D.-M. P. M.

Szóba került a tetőszerkezet életveszélyessé válása miatt bezárt Szigligeti utcai tanmedence ügye, amelynek komplett kiviteli terve már elkészült, csak az i-re kellett volna feltenni a pontot, a többség azonban nem támogatta a javaslatot — kezdte Szarvas Péter. Az Öveges-programot érintő visszafizetésről elmondta, az eddiginél is nagyobb figyelmet fordít arra, hogy kiderüljön, terhel-e valakit felelősség. Emlékeztetett, az elektromos gépkocsik töltésére pályázatot nyújtanak be, s városszerte 14 új buszvárót építenek.

– A képviselő-testületnek figyelembe kell vennie a 40 millió forintos különbözetet – hangsúlyozta a Szigligeti utcai tanuszoda felújításával kapcsolatban dr. Ferenczi Attila, a Fidesz békéscsabai frakcióvezetője.

Hozzátette: ha olcsóbban kijönne a beruházás, a fennmaradó pénzt óvodai tornaszobaprogram indítására fordítanák. Hanó Miklós alpolgármester szólt a várost érintő útfelújítási programról, valamint a kormányzati döntés révén érkező 1,7 milliárdos pluszforrásról is. Herczeg Tamás tanácsnok arról beszélt, hogy a 2016. évi költségvetést módosították, így a növekvő támogatásokkal együtt csaknem 20 milliárd a büdzsé. A szemétdíjak kapcsán elhangzott, előbb egy három havi elmaradást, a jövő hónapban pedig két hónapot fognak kiszámlázni. Előbbi összege 4 500-6 000, utóbbi 2 500-3 000 forint közötti lesz.

— A Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vesztesége ebben az évben eddig 246 millió forint. Ennek az oka az, hogy a hulladékgazdálkodás rendszerét az állam átszervezte. Az átalakítás után az önkormányzatok végzik a szemét elszállítását és az állam számláz a szolgáltatásért. Április óta azonban a lakosok nem kapnak számlát, de a szolgáltatást továbbra is el kell végezni — ismertette az általa az egyik legproblémásabbnak tartott napirendet Miklós Attila. A szocialisták városi elnöke a DAREH vezetésében lezajló változásokból, a bizonytalan helyzetből arra következtet, hogy a 85 önkormányzat társulása is a fideszes belharcoknak esik áldozatául.

Kocziha Tünde, a Jobbik városi elnöke a KLIK és a Békéscsabai Intézményellátó küszöbön álló megállapodása kapcsán aggályát fejezte ki amiatt, hogy előbbi szervezetnél biztosít-e majd elegendő forrást az állam az általános és középiskolák fenntartására.

— Hasonló a helyzet, mint a hulladékszállításnál. A kormány mindkét területet államosította és félő, hogy az önkormányzat issza majd meg a levét annak, ha gondok lesznek a finanszírozással — fogalmazott a politikus, aki elmondta, eddig még nem derült ki számára, hogy város azzal jár-e jól, ha marad a DAREH-ben, vagy ha kilép a szervezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!