Közélet

2016.10.21. 16:33

Békéscsabán járt az LMP társelnöke

Megkezdődött a külföldi vendégmunkások betelepítése címmel tartott sajtótájékoztatót pénteken Békéscsabán Szél Bernadett, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő.

M. P. M., fotó: Lehoczky Péter

Fotó: LP2

A Takács Péter városi képviselő meghívásának eleget tevő politikus elmondta, az elmúlt napokban öt pontos akciótervet nyújtottak be a parlament illetékes szakbizottságaihoz, melyben az egyre növekvő kivándorlás megfékezésére kínáltak javaslatokat.

— Kedden mindkét bizottság leszavazta a tervezetet. Ugyanakkor akut problémáról lévén szó, parlamenti vitanapot kezdeményezünk a témában — hangsúlyozta Szél Bernadett. Elmondta, az akciótervben egyebek közt az adórendszer átalakítása, munkavállalói járulékcsökkentés, a szociális bérlakás program beindítása szerepel.

— Emellett azt is szorgalmaztuk a dokumentumban, hogy a kormány tegye vissza az oktatásba a kivett milliárdokat — folytatta az LMP társelnöke. Emlékeztetett, elképzeléseik megvalósulása esetén egy minimálbért kereső 24, míg egy átlagfizetéssel bíró 37 ezer forinttal költhetne többet havonta.

— A kormány „megoldása” ebben a kérdésben annak a törvénynek az elfogadása volt, melynek egy passzusa lehetővé teszi a külföldi munkavállalók szervezett és tömeges betelepítését az országba — fogalmazott a politikus. Kiemelte, jellemzően alacsonyabb bérszínvonalú országok munkavállalóit célozza a nemrég elfogadott jogszabály.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

— Ráadásul a kormány inkább munkáltatói járulékcsökkentésben gondolkodik, mondván így a cégek bérfejlesztésre fordítják majd a megmaradt forrásokat. Ugyanakkor erre nincs semmi garancia. Nem mellesleg a kormány a korábban hangoztatottakkal ellentétben ebben a törvénynél is a multik oldalára állt, hiszen a stratégiai partnerek számára engedélyezett, hogy nem csak hiányszakmák esetén alkalmazhatnak szervezetten és tömegesen külföldi munkaerőt. Tejesen hibás az effajta gondolkodás, hiszen sok példa támasztja alá, hogy a multicégekre támaszkodó gazdaságpolitika helytelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!