Közélet

2016.10.21. 15:39

Fest a babám - különleges program indul Békéscsabán

Egyedülálló kezdeményezés indul novembertől Békéscsabán — hangzott el pénteken a babaArt–Fest a babám! programot részletező sajtótájékoztatón.

M. P. M.

— A program a babák azon ösztönös viselkedésére épít, amikor kezükkel, tenyerükkel nagyon erős koncentráció mellett ösztönösen szétkenik ételüket vagy bármit, ami kenhető, amivel „festeni” lehet, ezzel fejlesztve finommotorikájukat, idegrendszerüket, koordinációs képességüket, egyensúlyérzéküket — beszélt az ötlet hátteréről Baji Miklós Zoltán (BMZ) képzőművész, aki maga is esztendők óta foglalkozik a gyermekek vizuális érzékének kibontakoztatásával.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Baji Miklós Zoltán, Kocsikné Juhász Ágnes és Vámos Mónika. Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

Elmondta, a LifeTuning stúdióban lehetővé teszik a résztvevőknek, hogy zavartalan, sőt, inspiráló körülmények között fejleszthessék önmagukat. Hangsúlyozta, a babák 7-8 hónapos korukra már alkalmasak arra, hogy „maradandót” alkossanak. Ezúttal nem bébiétellel, borsófőzelékkel, parajpürével készülnek a képek, hanem bababarát, az egészségükre ártalmatlan festékekkel, nem a bútorra vagy a padlóra, hanem kartonra.

— A babákat a kezdetektől az ösztönös kíváncsiság hajtja. 7-12 hónaposan még nem a tudatos ábrázolási szándék, hanem a kezük mozgatása a legfőbb motiváció. Ugyanakkor a színek már ekkor lenyűgözik őket, értékes tapasztalatokat szerezhetnek ezen a területen, több információjuk lesz saját testükről. Ráadásul az effajta foglalkozások hatékony folyamatokat indítanak el bennük, lévén javul a szem és kéz koordinációja, a finommotorika, erősödik az izomzatuk — magyarázta Vámos Mónika, a Bóbita Fejlesztő Központ egyik szakmai vezetője. Hozzátette, emellett, lévén csoportos foglalkozásról van szó, a szocializációt ugyancsak segíti.

— Az a célunk, hogy immáron nemcsak a felnőttek, hanem a legkisebbek mindennapjaiba is csempésszünk valami pluszt. A képzőművészetet, mint eszközt már régóta használjuk stresszkezelésre, az önismeret és a motiváció javítására — vette át a szót Kocsikné Juhász Ágnes, a foglakozásoknak otthont adó stúdió vezetője. Kiemelte, a babaArt során a szülő és gyermek közötti kapcsolat, kötődés is erősödik. Ez még a sűrű elfoglaltságaink ellenére is feltétlenül jó „befektetés”, hisz’ nagyobbacska, sőt, nagy korukban is lélekmelengető érzés lesz nézegetni a babakori műveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!