Közélet

2016.10.21. 08:36

Ünnepi programok a megyében

A hősökre emlékezik Békés megye: programok az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján.

BEOL

Mezőkovácsháza Október 23. vasárnap 10 órakor mise a katolikus templomban. 11 órakor műsort adnak a diákok, majd beszédet mond Varga Gusztáv polgármester és időkapszulát helyeznek el. Helyszín: kalocsa Róza Művelődési Központ - emléksétány.

Békés A megye névadó településén egész napos programmal emlékeznek. A városi ünnepség 9.45-kor a Forradalmi emlékműnél kezdődik. Beszédet mond Izsó Gábor polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő. 14 órától Az ''56-os hőseink és az áldozatok című konferencia számos érdekes előadásokkal.

Békéscsaba Október 23-án öt kiemelt program várja a megemlékezőket. 10 órától a Békéscsabai Jókai Színház kezdeményezésére - a forradalom óta eltelt 60 évet szimbolizáló -  60 lépéssel juthatunk el a Szent István térről a színház épületéig, ahol Fekete Pál alakja elevenedik meg a rövid emléksétán résztvevők előtt. 11 órától a Nagy Imre téren kerül sor a hagyományos ünnepségre, ahol a „Csak a hősöknek és mártíroknak van igazuk” címmel a Békéscsabai Jókai Színház mutatja be ünnepi műsorát. Az összeállítást megelőzően Vantara Gyula országgyűlési képviselő mondja el ünnepi beszédét. A koszorúk elhelyezését, mécseseket gyújtását követően az 56-os Emlékszoba avatására kerül sor a Kazinczy Ferenc Általános Iskola Csabai utcai épületegységében. 16 órától a Munkácsy Mihály Múzeum „Elnyomás és szabadság - Megemlékezés az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról” című kiállítás megnyitójára kerül sor. 18 órakor kezdődik a Csabagyöngye Kulturális Központ hangverseny termében a város díszünnepsége, ahol Szarvas Péter polgármester ünnepi köszöntőjét követően adják át az 56-os Emlékérmeket. Ezek után a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar ad koncertet.

Csorvás A városban hagyományosan a katolikus Ó-temetőben emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharcra. Csorvás Város Önkormányzatának ünnepi eseménye október 23-án 11 órakor kezdődik, melyen Baráth Lajos polgármester mond beszédet. A megemlékezésen a Szendrey színpad szolgál ünnepi műsorral Komlósi Katalin, Ragány Mihály és Gulácsi Tamás előadásában.

Gyula A megemlékezés nyitóakkordját 9.30-tól rendezik Gyulaváriban, az 1956-os kopjafánál. Emlékbeszédet mond Kónya István alpolgármester. Közreműködik a Gyulai Calliope Diákszínjátszó Kör. 11 órától az Október 23. téren dr. Görgényi Ernő polgármester emlékezik a forradalom és szabadságharc eseményeire. Az ünnepségen közreműködik Dresch Mihály, Liszt Ferenc-díjas zenész, érdemes és kiváló művész, valamint Őze Áron színművész.

Körösladány A városban 10 órától ünnepi istentisztelet lesz a református templomban. A városi megemlékezést 11 órától tartják a Dr. Asztalos Miklós Művelődési Házban. Köszöntőt mond Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. Ünnepi műsort adnak a helyi általános iskola színjátszói, majd koszorúzás az 1956-os szobornál. A körösladányi forradalmárok nevében emlékezik ifj. Tóth Kálmán.

Köröstarcsa 10 órakor ünnepi megemlékezéssel és műsorral kezdődik a program. Ünnepi köszöntőt mond Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Ezt követően emléktábla-avatás, majd ünnepi testületi ülés kitüntetések átadásával.

Mezőberény 10 órakor az 56-os emléktér parkjában tartanak ünnepséget. Beszédet mond Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, majd Széri-Varga Géza 1956 című alkotásának felavatása, ezt követően pedig emlékműsor kezdődik. 11 órától ünnepi testületi ülés a városháza dísztermében, ahol városi kitüntetéseket is átadnak.

Újkígyós Október 23-án 11 órakor ünnepi megemlékezés a Cz. Kiss Rendezvényházban. Köszöntőt mond Szebellédi Zoltán polgármester, majd Hölvényi György európai parlamenti képviselő ünnepi gondolatait hallgathatják meg az érdeklődök. Műsort adnak az általános iskola 7. b osztályosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!