Közélet

2016.10.20. 17:35

3D-s origami: Gábor kezei között más értelmet kap egy papírdarab

Dél-Békés egyik településén szerényen él, s dolgozik egy fiatalember. Mi lakozik a kezében? A kunágotaiak a helyi, amatőr alkotóknak meghirdetett kiállításán derült ki sokak számára: Dudás Gábor kezei között más értelmet kap egy papírdarab. A fiatalember origamizik. Nem is akárhogy! Megmutatjuk.

Csete Ilona

Dudás Gábor, ha nem szezonális munkát vállal, akkor beteg édesanyjának ápolója. Otthon pedig hobbijának él: papírt hajtogat. Gondolhatják, már nagyon régen túl van a papírcsákón és a kishajón. S miközben kezei között parányi kis darabokból összeáll egy mesefigura, például Spongyabob, az alkotó álmodozik. Arról, miként lehetne kitörni a vidéki élet csendjéből, s mi lenne, ha egyszer élelmiszermérnök lehetne.

— Foglalkoztat a katonák élete is, amikor hajtogatok. S hogy mikor is kezdődött? — gondolkodott el a kérdés hallatán a fiatalember. Talán akkor,  amikor egyedi ajándékkal akart kedveskedni ismerősének.

— Mire való a világháló? Keresgélni kezdtem a videók között, hogy ötletet merítsek. Virág legyen? Liliom vagy rózsa, netán csokor? Megnéztem, megcsináltam, megtetszett. S több lett, mint egyszeri ajándék. Ez vált a szenvedélyemmé. A kollekcióm egy részét megmutattam a falubelieknek az idei amatőrök kreatív kiállításán. A tárlatra vitt daraboknak éppen a dupláját készítettem már el, csak elajándékozgattam.

Nevetve állapítottuk meg, ő lehet a közeli papírboltok „kifosztója”, hiszen rengeteg, nyomtatóba való papírt kell felhasználnia egy-egy komolyabb darab hajtogatásakor. Gábor már variálja is a végeredményt, a fehéret színessel kombinálja, attól lesz minden darabja egyedi. — Nem kell már tévét, videót nézegetnem, jön magától az ötlet — mutatott a mesehőseire.

Mignon, Rák úr várja a rácsodálkozókat. Ott sorakozik az ágyú, az autó, a repülő is. Apropó, autó! Mindössze 3 ezer(!) parányi, papír háromszögből készülhetett el. Hozzáértünk, és jaj! Meglazult a kereke. — Semmi baj, megigazítom — nyugtatott az alkotó. Játék, türelemjáték ez a javából!

Gábor elárulta magáról: végtelenül türelmes ember. Ez a szórakozása is. — Amióta látták a 3D-s munkáimat, megállítanak, gratulálnak az emberek és elismerően nyilatkoznak a végeredményről. Jólesik minden visszajelzés, úgy érzem, értékelik, amire képes vagyok.

Dudás Gábor egyre többször, mind nehezebb megoldásokat keres magának. Hajtogatás közben egyre trükkösebben forgatja, hajtogatja a papírt. Kihagyhatatlan volt a kérdés: soha nem izzad a tenyere? Kiderült, nem. A fiatalt foglalkoztatja az Eiffel-torony, az olimpia témaköre is.

— Láttam, mások épületeket hajtogatnak. Szerintem határtalan lehetőségek tárultak fel előttem. Az origamit rossz időben veszem elő. S ha kudarcot vallok valamivel, akkor addig próbálgatom, szétszedem, összerakom, amíg elégedett leszek a végeredménnyel.

Az alkotó elárulta, a barátnőjének meglepetésként hajtogatott szerelmi vallomásokat. De kapott már a lány ékszerdobozt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!