Közélet

2016.10.20. 16:44

Nagy nap Mezőberény életében: kormányablakot avattak

Ünnepélyes keretek között adták át a mezőberényi kormányablakot csütörtökön délelőtt. A városban kialakított létesítmény az első vidéki integrált kormányzati ügyfélszolgálat, amely önkormányzati finanszírozással valósult meg. A kormányablak működését a Békés Megyei Kormányhivatal Békés Járási Hivatala biztosítja.

Papp Gábor, fotó: Kiss Zoltán

— A fejlesztés a városvezetéssel közös, hosszú tervezési és logisztikai előkészítés után jöhetett létre — fogalmazott köszöntőjében dr. Csarnai Judit, a Békési Járási Hivatal hivatalvezetője. — Kivételes és elismerésre méltó, hogy egy kelet-magyarországi kisváros önkormányzata a saját költségvetési kereteit felhasználva valósít meg egy olyan beruházást, ami állami szervezet feladatellátását szolgálja. A kivitelezés és a bútorozat költségeit a város vállalta, a szükséges informatikai fejlesztés önkormányzati hozzájárulás mellett központi és kormányhivatali forrásból valósult meg.

A szakember hangsúlyozta, a város jóvoltából a mezőberényi kirendeltség kormánytisztviselői egy olyan épületben folytathatják munkájukat, amelyben a korábbiakhoz képest — mind informatikai, mind a munkakörnyezet tekintetében — jóval magasabb színvonalú szolgáltatást nyújthatnak az állampolgárok részére. Az épületben nem csak a kormányablak, hanem a járási hivatal gyámügyi feladatot ellátó kormánytisztviselői is helyet kaptak.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere elmondta, csütörtökön nagy naphoz érkeztek Mezőberény életében.

— A kormányablak a korábbiakhoz képet magasabb szintű szolgáltatást biztosít a városban és a környékén lakók számára — ecsetelte a településvezető, aki utalt arra, hogy tavaly decemberben egyeztettek először Dankó Béla országgyűlési képviselővel a kormányablak esetleges megvalósulásáról. Az elképzelést támogatta Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, illetve a Miniszterelnökség is.

Siklósi István kiemelte, önkormányzatuk saját forrásból 33 millió forintot biztosított az épület kialakításához, hiszen így korszerűbb körülmények között intézheti ügyeit a lakosság, a városban és a környezetében fekvő településeken élő 15 ezer ember.

Dankó Béla Mezőberény polgárai, a település és a térség vezetése közös eredményének, az összefogás sikerének nevezte a fejlesztés elkészültét.

— A kormányablak kiválóan szolgálja az olcsóbb, hatékonyabb ügyintézést, illetve a szolgáltató állam koncepcióját — szögezte le. — Az ügyintézés pedig közelebb kerül a lakossághoz.

Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár elsőként az ügyfélközpontúság fontosságát emelte ki. Mint mondta, 2010 körül megbomlani látszott az egyensúly az ügyintézés kultúrájában, ezért változtatásra volt szükség.

— Az állam ennek érdekében szerkezeti átalakításokról is döntött — tette hozzá, majd kifejtette, csökkentették a minisztériumok számát, csúcsminisztériumokat hoztak létre. Integrált területi szervezeteket, kormányhivatalokat állítottak fel, 2013-ban pedig létrehozták a járásokat, amit a kormányablakok kialakítása követett, hogy még közelebb vigyék az emberekhez az állami ügyintézést. Mint mondta, napjainkig közel 270 kormányablakot adtak át. A hagyományos kormányablakok mellett akadnak olyan jellegű létesítmények, amelyek munkaügyi kirendeltségekkel közösen, vagy vasútállomásokon működnek.

— A mezőberényi kormányablak azonban abszolút speciális, hiszen az önkormányzat vállalta, hogy polgárai érdekében — a kormánymegbízottal, a térség országgyűlési képviselőjével és az állammal összefogva — saját forrásokkal járul hozzá az integrált kormányzati ügyfélszolgálat létrejöttéhez, ahol több mint 1100 ügytípust lehet intézni.

Dr. Kovács Zoltán kitért arra, hogy a tervek szerint a közeljövőben a nagyobb kormányablakokban NAV-ügyfélszolgálat is működik majd. Az államtitkár arra is rávilágított, hogy az országban közel 1000 ügysegéd is dolgozik, akik a közös polgármesteri hivatalokban is végeznek egyedi ügyintézést.

Kifejtette, ma Magyarországon háromszáz szigetszerű szakrendszer működik, amelyek jelenleg nem kapcsolódnak egymáshoz, de szeretnék különböző technikai megoldásokkal azokat összekapcsolni a hatékonyság érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!