Közélet

2016.10.20. 08:52

A nyertesek ingyen ehetnek a fesztiváli Kirában

Ásós Géza öt éve mindig ott van a békési Kirával, vagyis az ország első cigányvendéglőjével a Csabai Kolbászfesztiválon. Így lesz a jubileumi, 20. fesztiválon is október 28-31. között, a Mokry-sátorban felállított vendéglőben kínálja finomságaikat. (x)

BEOL

Ezek kóstolását, fogyasztását meg is nyerhetik a játékos kedvű érdeklődők, ehhez csak jelentkezni kell a kolbászfesztivál Facebook és weboldalán. Két szerencsést sorsolnak ki, és őket Ásós Géza a fesztivál ideje alatt vendégül látja, addig és annyit ehetnek a standon, amennyit csak bírnak. Sőt, a két szerencsés nyertes vihet magával egy-egy vendéget, akik szintén falatozhatnak kényükre-kedvükre a romakonyha és a Kira specialitásaiból.

És hogy melyek ezek? Természetesen a cigánykolbász, a cigánykáposzta, a csülkös pacal vagy a tavaly kifejlesztett, és nagy sikert arató csülökburger.

Ásós Géza elmondta: a cigánykáposztánál a füstölt csülök és az öreg tyúk együtt fő az üstben a töltelékekkel, az aprókáposztát pedig sűrűre berántják. A cigánykolbász némileg különbözik a csabaitól, de ennek a titkát Ásós Géza nem árulta el, aki akarja, a Mokry-sátorban úgyis megkóstolja. Beszélt viszont a kucapörköltről.

– Békésen volt egy köztiszeletben álló, de beszédhibás roma férfi, aki a kuszapörköltet – amiben főként sertés apróhúst és gombát „kuszálunk össze” – kucának mondta. Az ő tiszteletére került az étlapunkra a kucapörkölt – ecsetelte a Kira tulajdonosa. Mosolyogva hozzátette, a játékra olyanok jelentkezzenek, akik tudnak és szeretnek is sokfélét és sokat enni, mert „emberes” adagokat szolgálnak fel.

Ezt többször megtapasztalta Bangó Margit, Kossuth-díjas előadóművész is, akivel Ásós Géza már nemegyszer főzött együtt, és egy tévéműsorban táncoltak is. Bangó Margit az idei kolbászfesztiválon október 31-én, hétfőn lép a közönség elé, Szalai Ádám és cigányzenekara kíséri. Egészen biztos, hogy a művésznő ellátogat Ásós Gézához egy kis beszélgetésre és romaétel-kóstolóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!