Közélet

2016.09.26. 14:59

Egyre több a poloska, az Alföldet is ellépték

Utoljára nyolc éve volt az ideihez hasonló poloskainvázió az Alföldön. A szakértő szerint a lakásokba is "beköltöző", büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget.

MTI, beol.hu, baon.hu

Állítólag nyolc évvel ezelőtt volt olyan poloskainvázió, mint idén - írja a baon.hu, Bács-Kiskun megyei hírportál.

A lapnak nyilatkozó növényvédelmi mérnök szerint a rovarok ellen nehezen lehet védekezni, és a permetezés sem igazán hatékony, mert rövidesen újra betelepülnek a kertekbe.

Tamási Sándor szerint a kiskertekben megoldás lehet, ha a poloskák megjelenése előtt sűrű szövésű, de a fényt, levegőt és csapadékot áteresztő hálóval takarják le a zöldségnövényeket. Emellett a vízsugárral való lemosás is hasznos lehet, vagy például az, ha motoros lombszívóval szippantják le a rovarokat a növényekről.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára úgy vélekedett: főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon is.

Aponyi Lajos szerint a zöld vándor poloska mellett egyébként sok a - szintén nagyon büdös - ázsiai márványos poloska is az országban, amely szintén inváziós kártevőnek számít, de egyelőre még kevesebb van belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!