Közélet

2016.09.25. 10:55

Hatvankét kilós volt a legnehezebb tök

Rekordérdeklődés mellett rendezte meg a liba és a szőlő jegyében a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület az immáron tizenegyedik Tökmulatságot szombaton, a megye névadó településén, a tájházban. A látogatószám mellett egy másik csúcs is megdőlt, a legnagyobb tök súlya - amit bevittek a programra – meghaladta a 62,5 kilogrammot, s természetesen tulajdonosa, Pap László lett a tökkirály.

Fotó: Gazsó János, GA-Pix

Fotó: GA-Pix Fotó Kft.

A rendezvényt Hódos Krisztián mesterszakács nyitotta meg, majd Kisné Sajben Kitti énekelt népdalokat, illetve a harmadik dalt közösen énekelte a jelenlévőkkel, ami megalapozta a jó hangulatot.

Az érdeklődést jól jellemezte, hogy már a megnyitóra megtelt a programnak helyet adó tájház, ahol rengeteg különleges és egyedi tök adott egyedi miliőt az eseménynek.

Mint azt Deákné Domonkos Juliannától, a Nefelejcs egyesület tagjától megtudtuk, a délelőtt folyamán „Szüreti csokor” címmel műsort adtak a Teleki úti óvodások, amit libaterelő verseny követett. A tökmustrán kiválasztották a legszebb, legcsúnyább, legszínpompásabb, legfurcsább, legmulatságosabb, legrücskösebb, leggörbébb, leghosszabb tököt. Harencsár László a gyerekeknek és a felnőtteknek is mesélt, míg „Szőlő a kozmetikában” címmel dr. Péter Sándorné kozmetikus mester tartott előadást.

Az ebéd – amit Deák János, Izsó Gábor polgármester, Balog Bence és Balog Ádám készített – nagy sikert aratott. Az öregtarhonyát tepertővel és csülökpörköltet tarhonyával egyaránt elkapkodták, előbbiből repetát is kellett készíteni. A nótát az ebédhez Varga Pál és Komlós Gyula szolgáltatta.

S ha már gasztronómia. Megtartották a szőlős-mazsolás süteménykészítő verseny eredményhirdetését. A zsűri elnöke Duma Annamária cukrászmester volt. Ugyancsak átadták a Ludas Matyi című meséhez készített illusztrációk alkotópályázatának díjait. A zsűri elnöke Diószegi Eszter grafikusművész volt, az értékelést Szegfű Katalin ismertette, illetve a díjakat ugyancsak ő adta át.

Bagolyné Szücs Andrea Libalegelő című meséjét Kálmánné Kolarovszki Zsuzsanna mondta el. A Békési Óvónők Kórusa szüreti dalokat énekelt.

A megjelenteket töklámpást faraghattak, fellépett a Belencéres Néptáncegyüttes. Az esemény záróakkordjaként kígyózó sor vonult fel a töklámpásokkal a városban a Belencéres Néptáncegyüttes vezetésével.

Címkék#Békés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!