Közélet

2016.09.23. 09:11

Informatikai képzés indul Orosházán

Októberben előkészítő tanfolyam indul, majd februártól az alkalmazott informatikát oktató tanszék is megkezdi munkáját az orosházi Kodolányi János Főiskolán. Cél, csökkenteni a munkaerőhiányt az informatika területén Dél-Békésben, eleget téve a cégek elvárásainak. Nemcsak szakmát, hanem munkahelyet is kaphatnak a fiatalok.

BEOL

Az információs társadalom kialakulásával rendkívül megnőtt a kereslet azon cégek körében, amelyek digitális munkahelyeket alakítanának ki. A Kodolányi János Főiskola – együttműködve a Dél-Békés Jövőjéért Szövetséggel és a szegedi PC Trade Kft.-vel – az európai informatikai profilokhoz igazodva keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkenthető a régióban az informatikushiány. Az együttműködések keretében 2017 februárjától megkezdi munkáját az alkalmazott informatikai tanszék az orosházi főiskolán, minősített oktatókkal és az informatikai ágazatokból érkező előadókkal.

– Rendkívül alacsony az informatikai alapszakot elvégzők száma és ezzel együtt az informatikus szakemberek is kevesen vannak a piacon, ezért döntöttünk úgy, hogy elindítjuk képzésünket, melyre más szakokról is jöhetnek hallgatók átképzés keretében. Beszámítjuk jelentkezéskor a már korábban megszerzett képzettséget. Lerövidül a tanulási idő, hiszen két éves lesz az oktatás, így hamarabb munkába állhatnak a fiatalok. Felvettük a kapcsolatot a munkaerőhiányban szenvedő informatikai cégekkel, az elvárásaiknak megfelelő képzést biztosítunk a Kodolányin. Nemcsak oktatunk, hanem a szak elvégzése után munkahelyet is biztosítunk diákjainknak a cégekkel való megállapodás értelmében – mondta el Hervainé dr. habil. Szabó Gyöngyvér, a Kodolányi János Főiskola rektor-helyettese.

A cél, hogy lehetőséget nyújtsanak az infokommunikációs technikára épülő vállalkozások betelepülésére is, ez az együttműködés is elkezdődött.
– Komoly munka van mögöttünk, de nagyon sok még az előttünk álló feladat is, ezért is keressük az együttműködések lehetőségeit. Folytatjuk a közös munkát a térség oktatási intézményeivel, és Dél-Békés országgyűlési képviselőjével is. Simonka György az elmúlt években hatékony érdekképviselettel állt ki főiskolánk céljai mellett, említhetjük például legutóbb a székhely-áthelyezés kérdését is. Csatlakoztunk a komplex térségfejlesztési koncepció kidolgozását koordináló Dél-Békés Jövőjéért Szövetséghez, hiszen annak egyik alappillére az oktatás. Hiszünk abban, a dél-békési fiataloknak is jár a magas szintű képzés anélkül, hogy el kellene utazniuk más megyékbe – teszi hozzá Hervainé dr. habil. Szabó Gyöngyvér.

Megtudtuk, október végén elindul egy előkészítő tanfolyam Orosházán, amelynek az is a célja, hogy kiderüljön, felhasználóként vagy fejlesztőként alkalmas valaki informatikai munkakörökre. A rektor-helyettes tájékoztatása szerint az előkészítő elvégzése beszámít a februárban induló képzésbe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!