Kultúra

2016.09.05. 14:54

Sólyomröptetés és lovas vágta is lesz Csaba királyfi ünnepén

Attila hun vezér fiára, Csaba királyfira, a székelyek legendás vezérére emlékeznek hétvégén a Csaba királyfi ünnepe elnevezésű hagyományőrző fesztiválon Békéscsabán — hangzott el a programot részletező sajtótájékoztatón hétfőn.

M. P. M., Fotó: tuzkor.hu

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, két éve rendezték meg először Békéscsaba Jamina városrészében Attila király ünnepét, akkor javasolta, hogy  „helyénvalóbb” lenne Csaba királyfira emlékezni, hiszen hozzá köthető a város elnevezése.

Zalai Erika, a fesztivált szervező Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület elnöke elmondta, az ingyen látogatható fesztivál pénteken délután lovas-dobos felvonulással veszi kezdetét, majd a CsabaParkban felavatják a Csaba-életfát, amelyet Rácz Ernő népi iparművész fafaragó készített. Ezt követően a Mezőmegyeri Nemezklub kiállításának megnyitójára kerül sor, majd meggyújtják az Őrzők tüzét, mely a rendezvény ideje alatt végig égni fog.

Virók Anna, az egyesület titkára a szombati programokról szólt. Elmondta, sólyomröptetés, meditatív dobolás, íjászbemutató és lovas vágta is várja az érdeklődőket. Born Gergő Csaba királyfiról, Vozár János a solymászat múltjáról és jelenéről tart előadást. Koncertet ad az Ördögfű együttes és a Palmetta zenekar. Zalai Erika hozzátette, rajzpályázatot is hirdettek általános és középiskolás gyerekeknek, hogy egy a magyar őstörténethez vagy Csaba királyfihoz köthető legendát dolgozzanak fel. A beküldött munkákból októberben nyílhat kiállítás.

Herczeg Tamástól, a Csabagyöngye igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a rendezvény kísérőrendezvényeként szeptember 16-án a Csabagyöngye Kulturális Központban megnyitják Ütő Gusztáv (Nagyvárad), Mira Marencas (Kolozsvár), Nógrádi Csilla és Baji Miklós Zoltán (Békéscsaba) Csillagösvényen elnevezésű tárlatát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!