Közélet

2016.08.26. 12:25

Magyar tűzoltó nyerte az orosházi TFA-viadalt

Orosháza adott otthont a hétvégén a legerősebb tűzoltók versenyének, azaz a TFA-viadalnak, melyen magyar és külföldi lánglovagok álltak rajthoz, közel százötvenen. Az alábbi videón megnézheti, hogy milyen pályát kellett teljesíteni az indulóknak Gyopárosfürdőn.

Licska Balázs, Fotó: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Az első feladat senkinek nem okozott gondot: két 15 kilogrammos kannával kellett rohanni 20 méteren át. Utána jött a palánk, mely néhány tűzoltónak bizony feladta a leckét. Akik már teljesítették a pályát, azt mondták, hogy csúszik a csizma, ez jelenti a legfőbb problémát. Aki viszont átjut az egyébként 3 méter magas palánkon, végig is megy a pályán.

Utána egy hat kilogrammos kalapáccsal kellett százszor kongatni, majd két létrát kellett odébb húzni és pontosan letenni – nem eshetett le a bójára tett labda -, utána pedig kézifűrésszel kellett nagyokat húzni. Aztán jöhetett a felfrissülés. Le a védőfelszereléssel, a sisakkal és a csizmával! Irány a medence! A vízben még két 20 kilogrammos súlyt kellett cipelni.

Aztán le lehetett nyomni megint a gombot. Azzal kellett ugyanis a verseny elején jelezni, hogy indulhat a számláló, majd a végén, hogy a tűzoltó teljesítette a teljes pályát. Általában két és fél-három perc alatt lehetett megoldani a feladatokat. Bár az idő számít a végelszámolásnál, azért nem ártott figyelni a pontosságra, mivel ha valaki hibázott, akkor a versenybírók visszaküldték.

Orosháza belvárosában egy másik pályán is összemérték tudásukat, felkészültségüket, akaraterejüket a tűzoltók. Aki a két pályát összességében a leghamarabb teljesítette, az lett idén a legerősebb a tűzoltó – idén is több kategóriában hirdettek győztest.

Magyar tűzoltó lett az abszolút győztes

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál a cseh Haderka Jan bizonyult a legjobbnak, a harminc és negyven év közöttiek versenyét szintén egy cseh induló, Moles Petr nyerte, a negyven pluszosoknál pedig a Zala megyei Ugranyecz Miklós tűzoltó főtörzsőrmester futotta a legjobb időt. A magyar abszolút győztes címet a Somogy megyei Horváth Dániel tűzoltó törzsőrmester nyerte el.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

A versenyt Orosháza polgármestere nyitotta meg. Dávid Zoltán kiemelte, hogy a tűzoltók azok, akik ott segítenek, ahonnan más menekül, és hogy képesek bármilyen helyzetben kifogástalan szakmai munkát végezni. Nap mint nap kockára teszik életüket azért, hogy mások biztonságban élhessenek. A TFA-viadalról pedig megosztotta, hogy a tűzoltók egy embert próbáló pályát teljesítenek előbb Gyopárosfürdőn, majd szombaton Orosháza főterén.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humán szolgálatát vezető Bittmann Tibor emlékeztetett, hogy a TFA-verseny Kanadából indult, az ottani tűzoltók azért hívták életre, hogy mások számára is megmutathassák tudásukat, képességüket. A viadal egyre népszerűbbé vált Európában és így Magyarországon is, és immár sokadik alkalommal ad otthont neki Orosháza. Idén a nemzetközivé vált viadalra nyolc országból közel százötven tűzoltó érkezett.

Forrás: katasztrofavedelem.hu -->

Címkék#Orosháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!