Közélet

2016.08.24. 17:26

Több mint kétezer radírt gyűjtött össze az évek során

Békei Judit szegedi tanárnő különleges, több mint 2700 darabot számláló radírgyűjteményéből nyílt kiállítás szerdán délelőtt a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar várótermében. A pedagógus lapunknak elmondta, a kollekció első darabjai még az általános iskolai évekből származnak.

P. G.

— Az egyik osztálytársamnak sok különleges radírja volt külföldről, talán ekkor tetszettek meg nekem is — mesélte. — Persze nem egyik percről a másikra váltam gyűjtővé, folyamatosan alakult ki a hobbi.
A legrégebbi darabok között egyébként sokunk gyermekkorának „klasszikusai”, a szagos radírok is ott vannak. Ilyeneket napjainkban már nem igen gyártanak.

Ahogy haladt előre az idő, Békei Judit egyre több különlegességet kapott családtagoktól, barátoktól. Amikor pedig au pairként dolgozott Angliában, onnan is számos egyedi példányt hozott haza. Mára kollekciójában több mint 2700 darab található, amelyek Ausztráliától Amerikáig a világ számos helyéről származnak.

— A közelmúltban Sopronban jártunk, ahol három boltból is tudtam gyarapítani gyűjteményem — ecsetelte. — Például agyalakú radírt is vásároltam.

A szegedi Vasvári Pál Közgazdasági Szakközépiskolában angolt tanító tanárnő elárulta, hogy néha kipróbál egy-egy darabot, amelyek közül akadnak, amelyek maszatolnak, mások, a márkás radírok viszont tökéletesen betöltik eredeti funkciójukat. Kérdésünkre a kedvenceiről is szólt, amelyek között a lendkerekes autó, illetve a flip-flop papucsok egyaránt ott szerepelnek.

Ugyancsak a favoritok közé tartozik az a dubai radír, amit férje főnöke hozott a Perzsa-öböl partján fekvő városból azzal az üzenettel, hogy olajfúrót könnyebb volt találni ott, mint radírt. Egyik kisfia jégkorongedzője pedig Abu Dhabiból lepte meg egy Ferraris radírral.

Van egyébként világító és még bűvészradír is — hogy csak néhányat említsünk a nagy számú érdekesség közül. A technika fejlődése, az idő rohanása ezeken az eszközön is tetten érhető, amit a Star Wars-os, a Hello Kittys újdonságok is érzékeltetnek, de utal erre az is, hogy a korai „zsengék” között ott a vezetékes telefont ábrázoló radír, míg a legújabbak közt a Smart Phone.


Mint megtudtuk, ha nem is sokan, de hazánkban is vannak akik ezeket a tárgyakat gyűjtik. Egy budapesti hölgy kollekciója például több mint 32 ezer darabból áll, így ő lenne a Guinness-rekorder, ehhez azonban komoly összeget is fizetni kell, így egy német lányé a hivatalos világrekord 19 ezer 700 radírral.

Békei Judit nagy álma vált a közelmúltban valóra, amikor a szegedi Agórában kiállíthatott.

— Nagyon sokat köszönhetek családomnak, akik igazi hősként mindenben mellettem állnak.

Sós Imre, a Zerge Ifjúsági Túrasport Egyesület elnöke kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a turisztikai főpályaudvar érdekes gyűjteményeknek adjon helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!