2016.08.24. 17:17
Készen állnak a gasztroolimpiára
Magasra tették a mércét a magyar sportolók Rióban, a megyénkbeli szakácsok és a cukrászok igyekeznek hasonlóan teljesíteni az októberi gasztroolimpián, amit mindig a sportolimpia évében rendeznek meg a németországi Erfurtban. Szerdán a culinary team csapatai Gyomaendrődön, a felkészülés második állomásán versenymunkáikat hozták immáron olimpiai színvonalra.
Fotó: Imre Gyorgy
Ambrus György, a culinary team menedzsere elmondta, szó szerint éjt nappallá téve dolgoztak a mesterek. Varga Károly többszörös olimpiai és világbajnok, abszolút világbajnok tréner szaktanácsadásával letisztultak a formák. A mennyiségek és a minőségek egységet alkottak.
– A csapategység és -összeállítás is adott – hangsúlyozta Ambrus György. – A culinary team egyik olimpiai csapatát Tímár Albin csapatkapitány vezetésével Csonka Zsolt, Fodor Mihály, Tímár Attila és Magyar Tünde (cukrász) alkotják. Segítőik: Tímár András, Bondár László és Nagy Ákos. Ők versenymunkáikban a vadhúsból készült ételekre helyezik a hangsúlyt.
A halas életeket előtérbe helyező csapat kapitánya Toókos Ferenc. A gárda tagjai: Nyári János, Szeidler Zsolt, Szokai Imre és Doktor Zoltán (cukrász). Segítőik: Horváth Ferenc, Kovács Csaba és Ambrus György Krisztián.
Paskó atya, azaz Paskó Csaba kelebiai, szabadkai katolikus pap is megáldotta az olimpiai ételeket. Elmondta, a székelyudvarhelyi bárányfesztiválon ismerte meg a csapatot, és azóta figyelemmel kíséri áldásos tevékenységüket. Hozzátette, Paskó atya konyhája címmel tavaly ő is kiadott egy szakácskönyvet Bácska ízeivel. Ahogy fogalmazott: ha a gyomaendrődi edzőtáborhoz hasonló szinten teljesítenek a csapatok, az érmek nem maradhatnak el, csak fényesedhetnek.
A culinary team tagjainak is köszönhetően már tizedik alkalommal készül el a Békés Megyei Hírlap szakácskönyve, amelynek tematikáját a hal- és vadételek, az erdők-mezők kincsei szolgáltatják. Szóval, az olimpiai versenymunkák és a könyv tematikája találkozik, a kötet megjelenése október közepére várható.
És akkor még nem beszéltünk az Üvöltő farkasról. Ez a munkacíme Ambrus György Krisztián zsírszobrának, mellyel versenyez majd Erfurtban. Hasonlóan kollégánkhoz, Imre György fotóriporterhez, aki szintén kókuszzsírból készít szinte lebegő szobrot, melynek lényege az arcmimikák és a kézmozdulatok kidolgozása. Ezek a kókuszzsírszobrok szerdán még nem voltak ott a gyomaendrődi tréningen. Nem azért, hogy az alkotások vagy a nézőik elolvadjanak tőlük, hanem azért, mert alkotóik még dolgoznak rajtuk októberig.