Közélet

2016.08.23. 16:55

Tótkomlósi divattervező ruhái az olimpián

Hungary felirat előtt nagyon ismerős motívumvilágot idéző csinos ruhákban magyar hölgyek pózoltak. A helyszín Brazília. A tótkomlósi divattervező, Hrivnák Tünde jutott az eszünkbe — csak ő lehet a pompás darabok tervezője. Kijutott az olimpiára? Azonnal megkerestük, s majdnem igazunk lett. A ruháival valóban ott volt Rióban. Az Áder János köztársasági elnök által megnyitott Magyar Ház projektigazgatója, a marketinges és a háziasszony, Csisztu Zsuzsa is Tünde ruháiban reprezentált.

Csete Ilona

Az olimpiák történetében először várta Magyarország nemzeti házzal a sportolókat, sportvezetőket, szurkolókat. A riói Jockey Clubban helyet kapott impozáns létesítményhez impozáns megjelenés is dukált. „Ez a hely fórum, kiállítótér és kapu” — így fogalmazott Áder János köztársasági elnök. A Magyar Ház bemutatta Magyarország nevezetességeit, olimpiai hagyományainkat, és a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot is. Mi pedig tegyük hozzá: és bemutatta azt a divatvilágot is, ami a népi hagyományok és a kézi hímzéskultúra tiszteletére épül Hrivnák Tünde és alkotó közössége jóvoltából.

— Én a magam módján erősítem a 2024-es olimpia magyarországi megrendezését. A kalocsai és a matyómintákkal díszített öltözékeimet viselték azok a hölgyek, akik a vendégeket fogadták. Hiszem, hogy megjelenésükkel is hozzájárultak ahhoz, hogy akik majd döntenek hazánk sorsáról, azoknak a hagyományos népi motívumokkal és kézi hímzéssel díszített divatos ruhák is eszükbe jutnak. Szeretnék a meggyőzéshez ezekkel az öltözetekkel hozzájárulni. Csisztu Zsuzsának, a Magyar Ház háziasszonyának például kék-fehér, matyó mintákkal díszített ruhát terveztem — reagált megkeresésünkre Hrivnák Tünde budapesti szalonjában.

A Magyar Ház  interaktív tárlaton mutatta be az olimpiai sikereket és a 2024-es budapesti pályázatot. A ház a Lagoa Rodrigo de Freitas tó partján egy lovas klubban volt, ahonnan kilátás nyílt a Megváltó Krisztus-szoborra, Rio egyik jelképére. A Magyar Olimpiai Bizottság első alkalommal nyitott nemzeti házat ötkarikás játékokon. Rióban több mint 50 különböző tematikájú ház várta a látogatókat. A Magyar Ház nyitott volt a szurkolók számára is, akik magyar nyelvű közvetítéssel nézhették a versenyeket és több alkalommal külön ünnepségen találkozhattak a sportolókkal. Az épület fontos találkozópontként szolgált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai, az olimpiai család hazai és nemzetközi döntéshozó és az olimpiához kapcsolódó szervezetek képviselői számára.

Párizsba készül

Hrivnák Tünde ruháira a klasszikus vonalvezetés és az időtálló színek jellemzők. Hordható ruhadarabokról van szó, amelyek ismertetőjegyeket hordoznak.

A magyaros motívumokkal az értékeinkre hívja fel a figyelmet és arra, ezek legyenek jelen állandóan az életünkben. Célja a magyar hímző művészet és kézművesség nemzetközi jó hírnevét is erősíteni — erre lehetősége lesz a tervezőnek Párizsban is. Bemutatkozhat ősszel a divat fővárosában.
 

A magyaros motívumokkal az értékeinkre hívja fel a figyelmet és arra, ezek legyenek jelen állandóan az életünkben. Célja a magyar hímző művészet és kézművesség nemzetközi jó hírnevét is erősíteni — erre lehetősége lesz a tervezőnek Párizsban is. Bemutatkozhat ősszel a divat fővárosában. -->

Címkék#tótkomlós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!