Kék hírek, bulvár

2016.08.23. 09:03

Illegális húsfeldolgozót buktattak le a megyében

A NAV Békés megyei EKÁER ellenőrzési csoportja olyan vállalkozásra bukkant a közelmúltban, melynek fő tevékenysége a zöldség és gyümölcs nagykereskedelem volt, mégis a vállalkozás telephelyein végzett ellenőrzéskor megközelítőleg 720 kilogramm feldolgozásra váró fagyasztott és nyers húst, zsírt, pörcöt találtak.

BEOL

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) csoport elemzői munkája révén választottak ki és ellenőriztek a közelmúltban egy olyan céget, melynek fő tevékenységi köre a zöldség és gyümölcs nagykereskedelem volt, de emellett hús nagykereskedelemmel is foglakozhatott. Az előzetes kockázatelemzés rávilágított arra, hogy a cég több bevallását elmulasztotta benyújtani, a beérkezett bevallásai alapján pedig veszteséges volt.


Folyószámlája hátralékot mutatott, a pénztárgép forgalmi adatai pedig csak a bevallott bevételének tizedét mutatták. Több esetben valószínűleg nem teljesítette az EKÁER bejelentési kötelezettségét, a bejelentett foglalkoztatottjainak száma nem áll arányban a lebonyolított forgalmának nagyságával, illetve telephelyek számával, ráadásul több telephelyének címe fiktív. Kiderült az is, hogy a Kft. tulajdonosának korábban már volt egy ugyanilyen tevékenységi körrel működő cége, melyet veszteségessége miatt felszámolt.

A NAV munkatársai ellenőrzést végeztek a társaság székhelyén és telephelyein, mely során egy alagsori garázsban kialakított húsfeldolgozásra alkalmas helyiségre bukkantak. Innen 302 kilogramm nyers hús, 143,5 kilogramm fagyasztott hús, 76 kilogramm dobozos zsír, 191,2 kilogramm zsír és pörc, összesen mintegy 712,7 kilogramm összsúlyban került elő, melyeket a kormányhivatal munkatársai lefoglaltak. Az ellenőrzést végzők döbbenten tapasztalták, hogy a húsfeldolgozás során keletkező melléktermékeket, például a csontot, a helyszínen égetéssel próbálta megsemmisíteni a cég.

Az alagsori húsfeldolgozóból több különféle hústermék címke is előkerült, melyek szerint budapesti és debreceni cégek forgalmazzák a hústermékeket, azonban a címkéken szereplő vállalkozások mindegyike fiktív volt.

A telephelyeken folytatott ellenőrzéseken a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségét is megvizsgálta a NAV. A fóliasátrakban munkát végzők közül 5-ből 4-en nem voltak bejelentve.

Az akció során a kft. hátralékai miatt közel 2 millió forint értékben lefoglalták a cég hűtőkamráját a hozzá tartozó berendezésekkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!