Közélet

2016.08.02. 17:09

Nyertes a fémműves munkája, damaszkuszi pengéje

Vése község önkormányzata, a Magyarországi Kovácsmíves Céh és a Hagyományok Háza hirdette meg az idei kovácstalálkozót és a harmadik országos fémműves népi iparművészeti pályázatot. Az orosháziak fiatal kovácsa (aki ráadásul a gasztronómiában is jeleskedik sok éve), Szilasi-Horváth Tamás harmadik alkalommal nevezett a vetélkedésre. A napokban ismét fényes érmekkel tért haza Véséről.

Csete Ilona

Sokakat vonz a dél-dunántúli régió első és egyetlen, csak a kovácsművesség bemutatására koncentráló rendezvénye. Szilasi-Horváth Tamás rengeteget gyakorolt, otthoni műhelyükben édesapjával közösen készült a versenyre. Hazatérése után kerestük fel.

— Szeretek visszatérni sikereim színhelyére, Vésére. Mindig dobogós helyezéseket értem el. Minden tiszteletem a házigazdáké, akiknél van  helytörténeti gyűjteményt, melynek  részét képezi egy működőképes kovácsműhely is, amit felszereltek az elmúlt száz évben használatos szerszámokkal. A településen nagy hagyománya van a kovácsmesterségnek, volt időszak, amikor a pár száz fős faluban öt-hat kovács is dolgozott, ide jártak a környező településekről is lovat patkoltatni, szerszámot készíttetni.

— Bennünket, versenyzőket, a kovácsokat hazánk egyik legjelentősebb szakmai szervezetén, az Országos Kovácsmíves Céhen keresztül hívják meg. A több mint húsz versenyző a meglévő műhely mellett, e műhely épületén kívül kapott helyet, ahol másfél órán át dolgozhatott. Ez a pontos, míves, precíz munkához nagyon kevés, de mindent megpróbáltam. Egy fali mécsestartót kovácsoltam népi motívumokkal díszítve, hat darab anyagból — mutatta büszkén Szilasi-Horváth Tamás a végeredményt.

Az összeállításnál alkalmazott tűzi hegesztést, szegecselést, hasítást, lukasztást is megtekinthette a zsűri, és a harmadik legjobb munkának ítélte az orosházi kovács fali mécsestartóját.

A versenynek volt egy másik eredményhirdetése is, ahol viszont Szilasi-Horváth Tamás verhetetlennek bizonyult. Az Országos Fémműves Népi Iparművészeti pályázatra kovácsok, rézművesek, ötvösök, kés és fegyverművesek, illetve más fémes szakmák kézműveseit várták, akik mesterségüket művészi fokon űzik. A pályázatra beadott műveket a Hagyományok Háza népi iparművészeti zsűrije bírálta el.

— Erre több pályamunkát készítettem: a damaszkuszi penge öt anyagból, 144 rétegben készült el. Beadtam két kést, egy karkötőt, barokk stílusú ajtóvasalatot, sörbontót és dugóhúzókészletet. Első díjat nyertem, nagy büszkeség ez számomra. A munkáimat pillanatnyilag nem tudom megmutatni, hiszen a pályázat első 3 fémművesének remekeiből novembertől országos fémműves kiállítást rendeznek a Népi Iparművészeti Múzeumban. Ugyanott a kiállítás megnyitásának napján konferenciát is rendeznek a fémművesség múltjáról és jelenéről, előadásokkal, konzultációkkal és bemutatókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!