Közélet

2016.07.28. 16:03

Beköszönt a török kor Gyulán

Megelevenedő várostrom, nyüzsgő török kori tábori élet, szuperkoncertek sora és rengeteg családi program, érdekesség várja az érdeklődőket az immáron ötödik alkalommal életre hívott Végvári Napokon, Gyulán.

BEOL

A péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat egyik legnagyobb érdeklődéssel várt programpontja minden bizonnyal az erődítmény ostromának megjelenítése lesz. A vendégek szombaton délután, Kelet-Magyarországon egyedülálló módon átélhetik, hogy egy középkori erődítményben, hagyományőrző csapatok korabeli ruházatban, korabeli fegyverekkel miként mutatják be, miként szimulálják az erődítmény megtámadását, illetve egy nappal később a vár visszafoglalását.

Különleges aktualitást ad a történteknek, hogy 450 évvel ezelőtt ilyenkor már több hete tartott az egyébként július 2-án kezdődött ostrom. A végvári harcok során egyetlen vár sem volt képes annyi ideig, pontosan 9 héten át ellenállni a török rohamoknak, mint a gyulai. Ez előtt a momentum előtt is fejet hajtanak a városban a hétvégén. Pénteken délután Kerecsényi László és a hős várvédők tiszteletére avatnak emléktáblát a vár falán.

A rendezvény több helyszínen zajlik majd, a központi terület természetesen a várkert lesz, amelynek tó felőli oldalán a török hagyományőrző csoportok, velük szemben pedig a keresztény tábor tagjai foglalnak helyet. Tizennégy hagyományőrző egyesületet várnak oda, amelyek tagjai korhű öltözékekben idézik meg a múltat. Érdemes lesz belátogatni a felállított sátrakba, amelyek valódi időutazásra hívják a látogatókat. Új életre kelnek a gasztronómiai jellegzetességek, a hétköznapok és a mesemondó előadásai, emellett az étel- és teakóstoló még inkább segíti megidézni a török korszak semmihez sem hasonlítható hangulatát.

Lesz rengeteg gyermek- és családi program. A várfürdőben és a belvárosban is megtekinthetnek az érdeklődők egy-egy török csatajelenetet. A fiatalok és persze az idősebbek számára pedig azért is lehet különösen érdekes mindez, mert még közelebb hozhatja, még élőbbé teheti a történelmet, betekintést engedhet a mindennapokba és a harcokba olyan perspektívából, amelyet a könyveken keresztül ilyen formában nem lehet látni.

Persze, a hagyományoknak megfelelően a könnyűzene sem hiányozhat a palettáról. Péntek este a Hooligans, majd a Bisztrobaleset Band lép fel.

Szombat este Rúzsa Magdi, vasárnap Hevesi Tamás és a Váci Szimfonikusok adnak koncertet. A gyulai vár szombaton és vasárnap, az Almásy-kastély pénteken, szombaton és vasárnap egyaránt este 10 óráig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!