Közélet

2016.07.28. 15:49

Mamutok és minyonok a pályaudvaron

A kecskeméti Szalontai család kinderfigura-gyűjteményéből nyílt kiállítás csütörtökön délelőtt a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar „várótermében”.

P. G. - Fotó: Lehoczky Péter

Fotó: Lehoczky Peter

Sós Imre, a látványosságot működtető Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, aki mindig játszik, az nem öregszik, fiatal marad. Mint kiemelte, a kindertojás 1972-ben indult hódító útjára.

Mészáros Zsuzsa, a Munkácsy emlékház vezetője megnyitó beszédében átfogó képet adott a kiállítások történetéről.

— A gyűjtés egyidős az emberiséggel, hiszen már az ősember is gyűjtött kagylókat vagy például farkasfogakat — ecsetelte a szakember. — A világ első múzeumát Kr. előtt 500 körül hozták létre Babilónia területén. Mészáros Zsuzsa szólt a hobbigyűjteményről is. Az emberek számtalan különleges tárgyat gyűjtenek, a Vaterán egyébként a legkülönlegesebb kindertojás-figurákból álló gyűjteményt 35 ezer forintért árulják.

Szalontai Lajos és Szalontai Lajosné 1994 óta gyűjti a különlegességeket.

— Lali fiunk akkoriban kissé lazított a tanulásban, ezért úgy is próbáltuk motiválni, hogy minden harmadik ötös megszerzését követően felajánlottunk neki egy kindertojást — mesélte Szalontai Lajosné.

— Kisebb fiunk, Bence a következő évben ment iskolába, ő a piros pontok után kapta a meglepetést. Előbb három, majd mivel előfordult, hogy egyetlen nap alatt 15 piros pontot is hazahozott, öt után jutalmaztuk. Gyermekeink kamaszkoráig közösen rakosgattuk a kollekciót, majd már elsősorban mi ketten a férjemmel. Egy-egy kiállításunk esetén persze fiaink is mindig beszállnak az összeállításba. A Szalontai család kindergyűjteménye mára 15 ezer körül mozog. Kertes házban laknak, és az épületben külön lakrészt foglalnak el a figurák, ahogy egymást közt mondják, „saját szobájuk” van.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

A békéscsabai egyébként a tizenegyedik kiállításuk. Az elsőt még a Lakiteleki főiskolán rendezték, de például a Campona bevásárlóközpont minden szintjén, 50 vitrinben csodálhatták meg az érdeklődők a szinte minden korosztály számára kedves emlékeket megelevenítő játékokat.

Valamivel kisebb volumenű, de hasonlóan nagy sikerű tárlatuk volt a Duna és a siófoki plázában is.

Kérdésünkre Szalontai Lajosné hangsúlyozta, a figurák az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon mentek keresztül. A korabeli tárgyakat kezdetlegesség jellemzi, amit napjainkra az aprólékosabb kidolgozottság váltott fel. Ma hazánkban 200-300 gyűjtő van, de a család néha Bécsbe is kijár cserélgetni.

A tárlat augusztus 21-éig látogatási időben, illetve előzetes egyeztetés után, azon kívül is megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!