Közélet

2016.07.28. 10:32

„Dolgozunk, mint az állat” - Békésben is pipásak a túl olcsó dinnye miatt

Beigazolódott a dinnyések félelme: csütörtökön reggel Kunágota határában már csak 25 forintért vitte/viszi el a felvásárló a termést, azt is alaposan megkritizálva.

MTI/cs. i.

— Ma reggelre megraktunk egy teherautót, dolgozunk, mint az állat és megint itt ez a balhé — panaszkodott lapunknak egy kistermelő Dél-Békésben ma, a kora reggeli órákban. — A főszezon elején 50-55 forintos áron találtunk piacot, de árzuhanásban van a dinnye, attól tartunk, még nincs vége — tette hozzá.

Mint ismert, a tescós, szerdai akciózás miatt (99 forintot áthúzva, 50 százalékos árcsökkentést hirdetett a kereskedelmi lánc) Budaörsön teherautókról dobáltak dinnyét a termelők a multi épülete elé. Ezzel is tiltakoztak az áruházlánc árpolitikája ellen. A Tesco túlzottan alacsony akciós árai ugyanis lenyomják a felvásárlási árakat.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Egy termelő dinnyét szór a budaörsi Tesco elé az áruházlánc árpolitikája ellen tartott demonstráción. MTI Fotó: Soós Lajos
[/caption]

—  Készletkisöprésre hivatkozva tették ezt, nevetséges — reagált Oravecz Tamás. A Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta, az áruházlánc hétfőn kilónkénti 49 forintos dinnyeakciót hirdetett, ami 20-25 forintos felvásárlási árat generált.

— Ez súlyos veszteséget okoz a szezon közepén az ágazatnak. A 6 órás akcióval alaposan megzavarták a piacokat, beárazták az exportpiacokat is. Gyakorlatilag 3 napra megbénult a dinnye sorsa — fogalmazott lapunk megkeresésére. — Nagyon szomorú, de a felvásárlási árakat visszatornázni már ebből a helyzetből nem lehet.

S hogy mennyire hatékony a kóstoltatással egybekötött dinnyepromóció? — Vannak már számaink, elértük a célt, a fogyasztásnövelést  — tette hozzá Oravecz Tamás.

A Tesco közleményében hangsúlyozta, nem célja az árak lenyomása, a dinnye kilónkénti akciós ára 99 forint, az alacsonyabb ár a túlkészlet miatt fordulhat elő egyes áruházakban.

Mint hozzátették, a mostani görögdinnye-kampány célja a választék népszerűsítése, hogy vásárlók megismerjék a jobb beltartalmú fekete héjú magszegény, sárgahúsú és mini görögdinnyéket. Az akcióban szereplő minden görögdinnyét magyar szállító partnerektől szerzett be az áruházlánc.

Piaci zavart okozhat a dinnyések akciója?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja szerint a meggondolatlan kiskereskedelmi akciók piaci zavart keltenek - mondta a NAK elnöke, arra reagálva, hogy a Tesco áruházlánc dinnyeértékesítési akciót hirdetett, kiváltva a dinnyetermesztők tiltakozását.

Győrffy Balázs elmondta: a dinnyetermesztők érdekében a kamara kéri a kiskereskedelem szereplőit, vegyék figyelembe, hogy az ilyen akciók hatásai sokszor beláthatatlanok, mert piaci zavarokhoz vezetnek, és ezzel vidéki családok megélhetését veszélyeztetik. Kitért arra, hogy a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva jelenleg is országszerte zajlik a kamara által indított dinnye promóciós kampány.

Lapunk a NAV-nál is érdeklődött, végeznek-e fokozott ellenőrzéseket a dinnyeszállítmányok kapcsán. Az alábbi sajtóközleményben így fogalmaznak:

A NAV nem tesz különbséget külföldi és belföldi dinnyeszállítmány között, mindkettőt ugyanúgy ellenőrzik az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) segítségével. A dinnyeszállítmányokon kívül a NAV ellenőrzi a termelőket és a földeken foglalkoztatottak is, így már tavasszal elkezdődtek a dinnyések ellenőrzése, egy időben a földeken megkezdődő munkákkal. Idén tavasszal a szántóföldeken végzett nagy kézimunkaerő igényű mezőgazdasági munkákban foglalkoztatottak bejelentésére irányuló ellenőrzéseket végeztek a NAV kollégái, főként Békés megye déli részén.

Az ilyen akciók tervezése során már figyelembe vették a várható munkálatok kezdetét (pl.: palántázás), és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal közösen ellenőrizték a mezőgazdasági munkát végző brigádokat. Mint írták, pozitív eredményként értékelhető, hogy az alkalmi mezőgazdasági munkát végzők bejelentése minden esetben szabályosan megtörtént. A nyári akció keretében nyugtaadási kötelezettség ellenőrzését, valamint a dinnyét árusító személyek foglalkoztatásának szabályszerűségét ellenőrzik jelenleg is a NAV kollégái. Az eddig elvégzett vizsgálatok során szabálytalanságot nem tapasztaltak.

Mint minden évben, így idén is augusztus végéig tart a NAV nyári ellenőrzéssorozata az országban. A turisták által kedvelt üdülőhelyeken, vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szállásadóknál, rendezvényszervezőknél, tüzépeken lehet számítani a NAV munkatársaira akár munkaidőn kívül és hétvégén is.

A cél elsősorban a szabálytalankodók kiszűrése, de az akció egyúttal a vásárlók és a tisztességes vállalkozók, sőt az állam költségvetésének érdekeit is szolgálja - írták.

Győrffy Balázs elmondta: a dinnyetermesztők érdekében a kamara kéri a kiskereskedelem szereplőit, vegyék figyelembe, hogy az ilyen akciók hatásai sokszor beláthatatlanok, mert piaci zavarokhoz vezetnek, és ezzel vidéki családok megélhetését veszélyeztetik. Kitért arra, hogy a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva jelenleg is országszerte zajlik a kamara által indított dinnye promóciós kampány. Egy termelő dinnyét szór a budaörsi Tesco elé az áruházlánc árpolitikája ellen tartott demonstráción. MTI Fotó: Soós Lajos Teherautókról dobáltak dinnyét a termelők a budaörsi Tesco épülete elé szerdán. MTI Fotó: Soós Lajos -->

Címkék#kunágota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!