Közélet

2016.07.27. 20:30

Magyar Levente tartott előadást a talentum akadémián

Nagy teher, de annál szebb feladat a köz ügyét előre vinni — fogalmazott a Dél-Alföldi Talentum Akadémián (DELTA) Magyar Levente. A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az alapképességeiknél fogva munkahelyek teremtésére képes Békés és Csongrád megyei, illetve erdélyi diákok előtt tartott előadást szerdán délben Gyulán. Az akadémiát Barkász Sándor mérnök hozta létre 2011-ben azzal a céllal, hogy segítse ezeket a fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában.

Papp Gábor

Az államtitkár elöljáróban elmondta, egész Európában és az Egyesült Államokban is különleges helyzet alakult ki a fiatalabb generáció felelősségvállalása területén.

— Nyugaton a jóléti társadalmak kiépülése utáni, hazánkban a rendszerváltást követően felnőtt korosztályokban nincs meg az a fajta mentalitás, ami szüleiket, szüleinket jellemezte — fogalmazott. — Nyugat-Európa több államában is egészen elborzasztó arányú a fiatalok körében a munkanélküliség, akadnak olyan országok, ahol ez az arány a 30-40 százalékot is eléri.

Magyar Levente saját teóriája szerint ez azért alakult így, mert a világháborút követően az embereknek annyira mélyről kellett felépíteniük egy új világot, hogy minden méter előrejutásért körömszakadtukig kellett küzdeni. Húsz-huszonöt év alatt a kontinens nyugati fele felállt a totális rombolásból, míg hazánkban ez elsősorban a már említett rendszerváltás utáni időszakban történt meg. Ennek kapcsán szólt a ’90-es évek közepéről, személyes tapasztalatairól, amikor nekik, mint középosztálybeli budapesti családnak sem futotta többre a napi élelemnél, új ruhát például leginkább csak karácsonykor kaptak.

– A mostani fiatalok olyan világba születtek bele, ami hangsúlyozottan anyagi és gazdasági értelemben véve kiszámíthatóbb, mint a szüleinké volt – ecsetelte. – Mára megtörténhet, hogy valaki még 30 felett is a szülői házban él, vagy hosszabb ideig megpróbál kivárni a munkavállalással, keresve álmai munkahelyét. Ez korábban nem fordulhatott volna elő. Megváltozott az értékrend, az élethez való hozzáállás. Elkényelmesedés kezdődött, amiből fel kell rázni a nyugati világot, és ami számunkra a legfontosabb, elsősorban Magyarországot.

Az akadémia tematikájának megfelelően az államtitkár a későbbiekben kitért arra, hogy melyek azok a tényezők, amelyek kortól függetlenül, vezetővé – és „nem főnökké” – tehetnek valakit. – Nem lehet elsődleges vezérlőelv, hogy valaki nagy emberré váljon, szép autóval járjon és egy csomó ember főnöke legyen — folytatta a gondolatot.

— A vezetői habitus nagy felelősség is az emberek iránt. A fő mozgatórugónak a közösség iránti elhivatottságnak, a belső inspirációnak és a jó ügyek előre vitelének kell lennie. Fontos tudni, hogy nem én vagyok a show főszereplője, hanem azok az emberek, akikért dolgozunk – vállaljon munkát valaki egy cégben, egy iskolában, egy település vagy egy ország vezetésében.

Mint mondta, a konformista, a békéjüket fel nem adókból nem lesz sikeres vezető, ahhoz ugyanis a konfliktusokat fel kell vállalni. — Ha tudod, miért harcolsz, akkor tiszta és önzetlen célból bele lehet menni jó értelemben vett csatákba — húzta alá. — Minden látszat ellenére ez egy nem könnyű út, sem személyes, sem családi szempontból. Rengeteg lemondással és nehézséggel jár együtt.

A fiatalok előtt jó tanácsként megfogalmazva kifejtette, elő kell rukkolni ötletekkel, még akkor is, ha ez nem mindig a legegyszerűbb.

— Ha nem gondolkodsz azon, hogy miként lehetne egy rendszert megújítani, jobbá tenni, nem mersz előállni új elképzelésekkel, akkor nem fogsz kitörni — tette hozzá. — Ha van önálló egyéni látásmódod, akkor van esély, hogy érvényesüljenek az ötleteid. Kérdezni, kiállni, előállni gondolatokkal sokszor nem könnyű. Ezt egyébként is igyekeztek kiölni az emberekből a kommunizmus évtizedei alatt. A jobb csendben maradni, nem kell fészkelődni, mindenki csinálja a maga dolgát, jobb a békesség elv vezérelte a társadalmat. Persze, az elképzelések megfogalmazásához, előadásához manapság is szükséges kellő diplomáciai érzék, hogy ne tartsanak komolytalan, nyomulós jelenségnek. Fiatalként sokkal többet kell dolgozni, hogy elfogadtasd magad. Ha kell, merjél kritikus lenni, persze, ebben az esetben is megfelelő diplomáciai érzékkel, a kellő pillanatban fogalmazd meg építő észrevételeidet.

Hangsúlyozta, magunkkal szemben ugyanakkor nem köthetünk kompromisszumokat, a becsületes, kemény munka előbb-utóbb kifizetődik, függetlenül attól, hogy a többiek hol tartanak.

— Ha nem teszel fel mindent azért, hogy a nagy célokat elérd, nem biztos, hogy alkalmas vagy arra a szerepre, amit választottál. Az előrejutás soha nem történhet mások kárára. Az empatikusság, bár nem elengedhetetlen, de szerintem szükséges — nyomatékosította az államtitkár.

A stresszkezelésről
A diákok a stressz kezelésével kapcsolatos kérdésére Magyar Levente elmondta, mindez lelki, mentális és fizika állóképesség kérdése. — Kellő motiváció esetén annyi ügyet kell fenntartani és észben tartani, ami nagyon megterhelő. Nagy részben adottság kérdése is a stresszkezelés, de hozzá lehet edződni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!