Közélet

2016.07.27. 17:15

Megelevenedik a gyulai várostrom

Péntektől vasárnapig ismét megrendezik a Végvári Napokat Gyulán — közölte a vár lovagtermében megtartott szerdai sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő.

P. G.

A város polgármestere elmondta, a vendégek Kelet-Magyarországon egyedülálló módon átélhetik, hogy egy középkor végi erődítményben hagyományőrző csapatok korabeli ruházatban, korabeli fegyverekkel miként mutatják be, miként szimulálják a gyulai vár 450 évvel ezelőtti, 1566-os ostromát, illetve a vár visszafoglalását. Az évforduló pedig különleges aktualitást ad a Végvári Napoknak.

Az eseményen Gyula vendége lesz Szigetvár vezetése, hiszen Zrínyi emlékév az idei, illetve pénteken emléktáblát avatnak Kerecsényi László és a hős várvédők tiszteletére.

Prof. dr. Csikány Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára kiemelte, hazánk legjobb hagyományőrző csapatai, illetve szlovák vendégek is érkeznek a hét végén Gyulára, s a török korszak egyenruháit, életmódját, harcászatát mutatják be. Az ostromot és a hősies várvédelmet szombaton, míg az erődítmény visszavételét vasárnap délután idézik meg, de az érdeklődők a tábori életbe is betekinthetnek.

Katona Katalin, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, pénteken este a Hooligans és Bisztrobaleset Band, szombaton este Rúzsa Magdi, illetve az Antovszki Band, vasárnap Hevesi Tamás és a Váci Szimfonikusok adnak koncertet a programsorozat részeként.

Kónya István alpolgármester hangsúlyozta, Gyula városa a Zrínyi emlékévhez kapcsolódóan Kerecsényi emlékévet hívott életre idén.

Ismerterjesztő előadásokkal, vetélkedővel, történészkonferenciával tisztelegtek, illetve a Végvári Napokkal, emléktábla-avatással és a vár elestének évfordulóján megemlékezéssel tisztelegnek a várkapitány és a hősök emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!