Kék hírek, bulvár

2016.07.26. 17:46

„Szétverem a fejed” - pénz miatt balhéztak Békéscsabán

Nem jogerősen – másfél évre felfüggesztve – hat hónap szabadságvesztésre ítélte a Békéscsabai Járásbíróság a minap G. Z. T.-t. A vádlott két éve, egy nyári estén egy békéscsabai szórakozóhelynél balhézott: Ny. R. tartozott neki, ezt a pénzt követelte a sértettől, majd miután Ny. R. nekiugrott, úgy megütötte, hogy a sértett egy kapunak esett.

Licska Balázs

A vádirat és az ítélet szerint G. Z. T. korábban csaknem 3 millió forintot adott kölcsön Ny. R. számára, aki 2014 júliusáig abból majd’ 1,6 millió forintot törlesztett. A vádlott sörözgetett, majd többször is kereste a sértettet, hogy mikor számíthat a maradék összegre. „Ha nincs pénzed, szétverem a fejed egy baltanyéllel” – ezt mondta a telefonban G. Z. T., majd arra a helyre ment autóval, ahol Ny. R. az ismerőseivel szórakozott.

A Bartók Béla úti szórakozóhelyre egy méteres nyéllel kopogtatott be, kiabálva, hogy „gyere ki”. Ekkor már hívták a rendőrséget a bent lévők. A nyelet eltette az autóba. Azután látta, hogy a létesítmény hátsó bejáratánál mozgás van. Odament, és T. B.-vel kezdett beszélni. Megjelent Ny. R. is, akivel vitatkoztak. Ekkor T. B. mögül Ny. R. hirtelen nekiugrott G. Z. T.-nek, aki erre úgy megütötte a sértettet, hogy Ny. R. nekiesett a kapunak.

A járási ügyészség G. Z. T. ellen ittas járművezetés, önbíráskodás kísérlete és súlyos testi sértés miatt emelt vádat. A vádlott elismerte, hogy ittasan ült a volán mögé. Az önbíráskodás kapcsán azt mondta: csak tehetetlenségében, dühében mondta a sértettnek, hogy „szétveri a fejét”, nem gondolta komolyan – a vádhatóság szerint viszont azért, hogy kikényszerítse a tartozás megfizetését. Az ütésről pedig azt mondta G. Z. T.: azért csapott, mert előtte Ny. R. nekiugrott.

Tóthné dr. Hámori Katalin bíró végül – másfél évre felfüggesztve – hat hónap szabadságvesztésre ítélte G. Z. T.-t önbíráskodás kísérlete és ittas járművezetés miatt, illetve 10 hónapra eltiltotta a vezetéstől a B-kategóriára vonatkozóan – ez az időszak már letelt, tehát a vádlott volán mögé ülhet. A súlyos testi sértés alól viszont felmentette, jogos védelmi helyzetnek ítélte a bíró, hogy G. Z. T. ütött, miután Ny. R. nekiugrott T. B. mögül.

Az ítélet indokolásában Tóthné dr. Hámori Katalin kifejtette: az ittas járművezetést a vádlott is elismerte. Az önbíráskodás kísérletét pedig már azzal megvalósította, hogy egy nyéllel bekopogtatott a bejárati ajtón, és hogy a kölcsön visszakövetelése, az igény érvényesítése érdekében kereste fel a sértettet. Az, hogy ezt a cselekményt végül nem fejezte be, annak köszönhető, hogy az ajtót nem nyitották ki, és hogy Ny. R. nem fizetett neki.

A bíró szerint időben és térben is elkülöníthető az a cselekmény, ami a főbejáratnál és a hátsó bejárati kapunál történt. Már hallatszódtak a szirénák, várható volt a rendőrök érkezése, amikor a hátsó kapunál Ny. R. nekiugrott G. Z. T.-nek. A vádlottnak akkor már nem állt szándékában semmit sem kikényszeríteni. A sértett akár maradhatott volna az épületben is. Azaz, jogos védelmi helyzetnek értékelte a bíró, hogy a vádlott megütötte a sértettet.

Egyszer sem ment el a sértett a tárgyalásra
Az eljárás tavaly november óta húzódott, mégpedig azért, mert a sértett, Ny. R. nem jelent meg a Békéscsabai Járásbíróságon, pedig 100 ezer forintra megbüntették már emiatt. A bírónak címzett levelében azt írta, hogy ő csak 170 centiméter magas és 60 kilogrammos, és fél, hogy a vádlott vagy valaki más ismét megveri. Elmondások szerint többeknek tartozik Békéscsabán, nem kevés pénzzel. Állítólag Sopron környékén él, külföldön dolgozik, édesanyját is rejtett számról szokta hívni, nincs hozzá senkinek sem elérhetősége.

Azt követően, hogy végül a vádlott és a járási ügyészség is úgy nyilatkozott, hogy nem szükséges Ny. R. személyes meghallgatása, végül a bíró felolvasta a sértett rendőrségen tett vallomását. Akkor azt mondta, hogy G. Z. T. megfenyegetette, hogy szétveri a fejét egy nyéllel, és hogy a vádlott egyből ütött, ahogy meglátta, bizonyára azért, hogy fizessen neki. Egyébként nemcsak G. Z. T., hanem a hiteles tanúnak mondható T. B. is azt mondta, a vádlott azt követően ütött, hogy Ny. R. felé ugrott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!