Közélet

2016.07.26. 16:12

A müncheni terror egy gyulai anya szemével

Nem csak Németországot, de Magyarországot is megrázta a péntek esti müncheni mészárlás híre. Németországnak egyébként is fekete hétvégéje volt, hiszen több támadás és merénylet is történt az elmúlt napokban. Lapunk egy több éve Münchenben élő, gyulai kötődésű fiatal édesanya, Hübner Dóra segítségével idézi meg, hogy milyen jelenleg a közhangulat a bajor fővárosban.

Papp Gábor

A gyulai kötődésű, több mint fél évtizede Münchenben élő Hübner Dóra a hétvégét Amszterdamban töltötte, és pénteken este a hírekből értesült a történtekről, onnantól folyamatosan követte az eseményeket. — A családom és a közeli barátaink mind jól vannak — mondta lapunknak.

— Vasárnap este érkeztem vissza és a repülőtéren semmilyen feltűnő szigorítást nem tapasztaltam, az Amszterdam-München járat is tele volt. A férjem — akivel folyamatos kapcsolatban voltunk — azt mesélte, hogy péntek este leállítottak mindennemű tömegközlekedést, és még a taxik sem vihettek utasokat. Teljesen kiürült a város, a rádióban és a tévében élőben közvetítették az eseményeket, és kérték a lakosságot, hogy maradjanak otthon. Én a Facebookon is láttam, hogy ismerősök felajánlották, ha valakinek nincs hová bemenni, náluk bármikor találnak menedéket.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: AFP
[/caption]

Nagyon pozitív visszhangja volt az újságokban a müncheniek reakciójának és a rendőrség munkájának egyaránt. A közhangulaton azonban érződik, ami a péntek este és azóta történt.

— Beszédtéma, és ahányan vagyunk, annyiféle a vélemény — ecsetelte Hübner Dóra.

A még mindig aktuális hírek alapján nem hozható összefüggésbe az IS-szel a 18 éves iráni-német fiú, aki már tavaly nyáron elkezdte tervezni a merényletet, a fegyverhez és a lőszerhez az interneten keresztül jutott, áldozatait pedig egy hamis Facebook profillal csalta oda, ingyen hamburgert felajánlva. Pszichiátriai kezelés alatt állt és gyógyszereket is szedett. A lövöldözés magyar áldozata egy 15 éves fiú, akinek az édesanyját még mindig kórházban kezelik, idegösszeroppanást kapott. Az áldozatok között volt török, koszovói, görög és török-német állampolgár is, többségük 20 év alatti.

— Különleges biztonsági intézkedések egyelőre nincsenek, de azt hallottam, hogy a két hónap múlva kezdődő Oktoberfestre már új szabályokat hoznak — tette hozzá. Mint kiemelte, a migránsokkal kapcsolatban nem változott meg a véleményünk, bár a würzburgi baltás merénylőnek például „mindene” megvolt, amit a kormány megígért: egy család befogadta, járt nyelviskolába, és most ősztől kezdett volna szakmát tanulni. Úgymond „mintamenekültként” élt.

Vasárnap egy bombát robbantott fel egy 27 eves szír férfi, akinek elutasították a menekültjogi kérelmét Ansbach városában. A település szintén Bajorországban van. Egy zenei fesztiválra szeretett volna menni, és a bejárat előtt a levegőbe repítette magát. A hírek szerint ő az egyetlen halálos áldozata a merényletnek, további tizenketten sérültek meg, közülük hárman súlyosan. Reutlingenben pedig machetéjével támadott meg több embert — egyet halálosan megsebesített — egy 21 éves menedékjogot kérő szír férfi. 

— Lehet-e védekezni? Óvatosabbak vagyunk-e? Nem kifejezetten. Van viszont olyan ismerősünk, aki azt mondta a belgiumi reptéri merénylet után, hogy idén biztosan nem repül sehová a családjával — fogalmazott Hübner Dóra.

— Folyamatosan követtem az eseményeket a közösségi médiában péntek este, és kicsit bepánikoltam. Vannak barátaink Brüsszelben, Párizsban, illetve Nizzában is, és emlékszem, annak idején én is azonnal érdeklődtem, hogy jól vannak-e? Furcsa volt, hogy most pedig a mi biztonságunk felől érdeklődnek az ismerőseink. Szerintem a pánikkeltésben nagy szerepet játszik a szociális média, valamint az, hogy az ember mindent másodpercről másodpercre nyomon követhet. Apósom például egy München melletti városban lakik és másnap az újságból értesült a történtekről, egy egész más képet kapva az eseményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!