Sport

2016.06.26. 20:52

Wales örül a nagyon csúnya győzelemnek

Wales játszhat majd a negyeddöntőben a Magyarország-Belgium mérkőzés győztesével. A tizenegyespárbajban továbbjutó lengyeleknek a portugálok lesznek az ellenfeleik.

Éber Sándor

Önfeledten játszhatott kislányával, a 3 éves Alba Violával Gareth Bale az Észa-Írország elleni mérkőzés után szombaton, mivel egy öngóllal végül Wales legyűrte a brit házirangadón Észak-Írországot. Az öngól Bale beadása után történt, a Robson-Kanu elől tisztázni igyekvő McAuley a saját kapujába passzolta labdát. Az Eb-k történetében az egyenes kieséses szakaszban még sohasem történt olyan a Wales-Észak-írország mérkőzésig, hogy két nem szuverén országot képviselő válogatott csapjon össze az egyenes kieséses szakaszban. Így a lapzártánk utáni Magyarország-Belgium találkozó győztese Walesszel játszik a negyeddöntőben július 1-jén Lille-ben.

„Egyáltalán nem játszottunk jól, ami főként az északíreknek volt köszönhető. Nagyon nehéz volt ellenük futballozni, nem engedték, hogy a saját játékunkat játsszuk – mondta a meccs után Chris Coleman. Nagyon csúnya győzelem volt egy nagyon szoros mérkőzésen, de kit érdekel? Eddig minden meccsünket különböző módon nyertük meg Franciaországban, ami rengeteget elmond a játékosokról” – hangoztatta a walesi szövetségi kapitány.

„Kiegyenlített mérkőzés volt, sőt, talán mi voltunk a jobbak" – mondta Michael O''Neill – Keserű ez a vereség, így nagyon nehezen is tudok róla beszélni. Nem voltunk messze a negyeddöntőtől. Aaron Ramseyt és Gareth Bale-t jól semlegesítettük, nem hagytunk teret nekik a játékra." – nyilatkozta az északírek szakvezetője.

Észak-Írországnál végül egy percet sem játszott Will Grigg, az angol harmadosztályból a másodosztályba feljutó Wigan Athletic csatára, akiről sláger született már az Eb előtt. A tornán is igen népszerűvé vált a Grigget dicsőítő dal, melynek lényege, hogy a káprázatos képességű csatártól minden védő retteg.

Saint-Étienne „Nagyon sajnálom, ami történt, elnézést kérek a csapattársaimtól, és a svájci szurkolóktól is" – közölte közösségi oldalán Granit Xhaka, aki a Svájc-Lengyelország mérkőzésen a tizenegyespárbajban egyedüliként elhibázta a büntetőjét, így a lengyelek jutottak a negyeddöntőbe.

A nemrég az Arsenalhoz igazoló játékos nagyon csalódott, mert szerinte jobbak voltak a második félidőtől ellenfelüknél, és nyerniük kellett volna. A kommentek között több Arsenal szimpatizáns is kifejtette, hogy alig várják, hogy Xhaka bemutatkozzon a csapatban, mert a kihagyott büntető ellenére nagyon jól teljesített az Eb-n. sokak szerint Shaqiri a torna eddigi legszebb gólját rúgta, amikor a 16-osról ollózva a kapuba bombázott, de ez csak az egyenlítéshez volt elegendő.

„Lehet, hogy sokan úgy vélik, csapata túl sok energiát fektet a védjegyének számító védekezésbe, de ez elég volt arra, hogy kiejtsük a svájciakat, és történetük során először bejussunk a negyeddöntőbe az Eb-n" – értékelt a mérkőzés után Adam Nawalka. A lengyel szövetségi kapitány szerint az első félidő remekül sikerült számukra: „több helyzetünk is volt és gólt is szereztünk, de rúghattunk volna többet is, akár már akkor eldönthettük volta a találkozót, de nem hazsbnáltuk ki a kontratámadások kínálta lehetőségeket.

„Sok lehetőségünk volt, gyengébb kezdés után átvettük az irányítást, és jól játszottunk – hangoztatta Vladimir Petkovic. – A végén még kellett volna rúgnunk egy gólt. Túl idegesek voltunk, két-három hibát is elkövettünk. Tovább kell fejlődünk, és tanulnunk kell az ilyen mérkőzésekből" – mondta a svájci szövetségi kapitány.

Pepe és Ronaldo vigasztalták horvát klubtársukat, az összeomló Modricot
„Sok sírás volt az öltözőben, mert tudtuk, hogy mi voltunk a jobbak" – mondta a Horvátország–Portugália mérkőzés után a horvát védő, Vedran Corluka. Portugália a 117. percben szerezte meg a győztes gólt Quaresma révén. A roppant unalmas rendes játékidőben, azaz 90 perc alatt nem volt kaput eltaláló lövés, ilyen pedig az Eb-k 1960 íródó történelmében még sohasem volt. A horvátok az utolsó 10 percben léptek fel támadólag, megpróbálták megnyerni a meccset még a tizenegyes rúgások előtt. Több helyzetük volt, de végül egy kontrából a portugálok megszerezték a győzelmet. Corluka szerint Portugália jóval gyengébb csapat, mint korábbi csoportellenfeleik, Csehország vagy Törökország. „Isten nem akarta, hogy továbbjussunk, mintha el lennénk átkozva! – mondta Domagoj Vida.

„Szerintem nem is tudják, hogyan voltak képesek gólt szerezni" – mondta a portugálokról Ivan Rakitic. – Azt mondják, a futball a világ legjobb sportja, de most a leghülyébb sportnak mondanám, mert nem tudom elhinni, hogy a jobb csapatnak kell hazamennie. Az egész tornán remekül játszottunk, hihetetlen, hogy kiestünk" – mondta a Barcelona horvát játékosa.

Luka Modric szerint is dominálták a mérkőzést: „többet volt nálunk a labda, helyzeteket dolgoztunk ki, erre ők szereztek egy szerencsés gólt egy kontrából". „Hogy ez lett volna a generációnk utolsó nagy esélye? Nem, nem hiszem" – mondta a Real Madrid horvát sztárja. A pályán összeomló Modricot klubtársai, a kőkemény védő Pepe és Cristiano Ronaldo is vigasztalták.

„Számítottunk a portugálok ellenállására és 120 percig kiválóan játszottunk. Irányítottuk a mérkőzést, nem engedtük, hogy helyzeteket teremtsenek, kivéve az utolsót, amelynél hibáztunk, s meg is bűnhődtünk érte" – mondta a Ante Cacic horvát szövetségi kapitány.

„Tökéletesen betartották az utasításokat a játékosaim a nagy taktikai csatát hozó mérkőzésen" – dicsérte válogatottját Fernando Santos. A portugál szövetségi kapitány szerintennek köszönhető, hogy el tudták búcsúztatni a sokak által a végső győzelemre is esélyesnek tartott riválist. „Szeretnénk látványos találkozókat játszani, de nem mindig ez az út vezet a tornagyőzelem felé" – mondta az alacsony színvonalú mérkőzésről Santos. A portugáloknál Nani 100. válogatottságát továbbjutással ünnepelhette meg. Portugália ellenfele Lengyelország lesz a negyeddöntőben. A mérkőzést csütörtökön 21 órától rendezik Marseille-ben.

Nyolcaddöntő: Portugália-Horvátország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) - hosszabbítás után
Lens, 33 523 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
gólszerző: Quaresma (117.)
sárga lap: W. Carvalho (78.)
Horvátország: Subasic - Srna, Corluka (Kramaric, 120.), Vida, Strinic - Modric, Badelj - Brozovic, Perisic, Rakitic (Pjaca, 110.) - Mandzukic (Kalinic, 88.)
Portugália: Patricio - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - J. Mário (Quaresma, 87.), A. Silva (Danilo, 108.), W. Carvalho, A. Gomes (R. Sanches, 50.) - Nani, C. Ronaldo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!