Kultúra

2016.06.26. 11:57

Nyolc helyszínen zajlottak a programok Gyulán

A fürdővárosban óriási érdeklődés övezte a Múzeumok éjszakája alkalmából megrendezett programsorozatot.

BEOL

Szalai József és párja, Horváth Abigél Budapestről érkezett Gyulára egy hétnapos nyaralásra.

– A szálláshelyen meséltek nekünk a Múzeumok éjszakájáról, és mivel egyébként is érdekelt a Vár és az Almásy-kastély, úgy döntöttünk, hogy miért ne éjszaka nézzük meg az egyébként is különleges épületeket – mondták el lapunknak a fiatalok.

– A napot a Várfürdőben töltöttük, délután egy pár órára ledőltünk, hiszen a víz kiszívja az erőt. Utána pedig elindultunk, hogy megnézzük a város kiállításait.

A nyugdíjas Zöld Tamás, felesége és két unokája, a 8 éves Timi és a 6 éves Tomi Debrecenből látogatott el Gyulára.

– Visszatérő vendégek vagyunk, nagyon szeretjük a mindig pezsgő várost – ecsetelte a férfi. – Ebben a kánikulában napközben mi is fürdőztünk, de amikor hallottunk a Múzeumok éjszakájáról, biztos volt, hogy jövünk.

A Múzeumok éjszakájának programjai összesen nyolc helyszínen várták az érdeklődőket a fürdővárosban. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. által működtetett Almásy-kastélyban, a Várban, a Ladics-házban, az Erkel Ferenc Emlékházban és a Kohán képtárban, valamint külsős partnerként csatlakozott az eseményhez a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Tájvízháza, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének húsipar-történeti kiállítása és a német nemzetiségi önkormányzat, illetve a Máriás ház.

Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, szombat este olyan helyekre is eljuthattak a látogatók, amelyeket nem mindig kereshetnek fel. Kuriózumként az Almásy-kastély pincéje és a török torony egyaránt számos érdekességeket szolgáltatott. A pincében talált meg, még a kastélyfelújítás előtt Liska András régész három lefejezett csontvázat a török időkből, a vendégek erről is részletesen hallhattak és fotókat is megtekinthettek az izgalmas túra során. A Török toronyban pedig annak történetét ismerhették meg.

S ha már torony. A kastély már nyitása óta látogatható tornyában csillagász segítségével vizsgálhatták az eget, illetve onnan több alkalommal toronyzene is szólt. A színháztörténeti teremben Szőts Orsi bábszínész árnyjátékot adott elő.


A várban sötétedés után a toronyból és Gyilok-járóról különleges tárlatvezetés várta az érdeklődőket, ahonnan a város épületeire nyílt különleges kilátás. A várkertben tüzet raktak és reneszánsz forgatag színesítette az estét.

A Ladics-házban a huszadik századi városi legendák megidézésével szellemhistóriák, illetve a filagórián hegedűmuzsika szolgáltatott kellemes kikapcsolódást. Az Erkel Ferenc Emlékházban a kiváló zeneszerző egyik kedvence foglalatossága, a sakk, a Kohán-képtárban pedig az alkotás, az alkotó munka állt a középpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!