Sport

2016.06.25. 21:04

Felborítanánk a papírformát

A vasárnap este kilenckor kezdődő Magyarország-Belgium labdarúgó-Európa bajnoki nyolcaddöntő előtt mindkét csapat sajtótájékoztatót tartott szombat délután. Gera Zoltán felborítaná a papírformát, a belga szövetségi kapitány, Marc Wilmots és a középpályás Axel Witsel is nehéz összecsapásra számít.

BEOL

A játékosok közül Juhász Roland és Gera Zoltán vett részt a magyar labdarúgó-válogatott szombat délutáni franciaországi sajtótájékoztatóján, amelyen természetesen a vasárnap esti Eb-nyolcaddöntő, a Belgium elleni csata volt a fő téma.

„Különleges mérkőzés lesz számomra, hiszen Belgium a második otthonom – kezdte Juhász Roland. – De az élet nagy rendező, várom a meccset. Romelu Lukakut jól ismerem az Anderlechtből, akkor került fel fiatalon a csapatba, amikor még ott játszottam. Már akkor látszott rajta, hogy nagyon profi szemléletű labdarúgó, azon leszünk, hogy holnap megállítsuk.”

Rutinos középső védőnket John van den Bromról is kérdeztek, arról az edzőről, akinek kinevezése után a magyar védő kiszorult a brüsszeli csapatból.

„Van den Brom volt az az ember, aki Belgiumban megnehezítette a dolgomat, extrán motiválttá tett. S hogy visszatérek-e Belgiumba? Nem tervezem. Mi, idősebb játékosok azon vagyunk, hogy pályafutásunk végéhez közeledve otthon segítsük a magyar labdarúgást. A mostani magyar válogatottban az idősebb és a fiatalabb játékosok jól kiegészítik egymást.”

Gera Zoltán kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy az UEFA szavazása alapján ő szerezte a legszebb gólt a csoportkörben.

„Ma már láttam egy szebbet is – válaszolta Gera, alighanem a svájci Shaqiri góljára utalva. – Örülök, hogy megvannak azok a játékosaink, akik képesek távolról is veszélyt jelenteni az ellenfelek kapujára.
A Ferencváros játékosa elmondta: ismerik a magyar futballtörténelmet, és nagyon örülnek, hogy bizonyítani tudják, nem véletlenül vannak a tornán.

„Magyarországon nagyon sok ember szíve együtt dobban a miénkkel, nagyon büszkék ránk, és szeretnénk, hogy még büszkébbek legyenek. - folytatta Gera. – A belgák tele vannak világsztárokkal, kivételes képességű játékosokkal, de bárkivel is kerülök szembe, ha játszom, az a cél, hogy megálljam a helyemet. Ugyanakkor az a csapatunk erőssége, hogy ha egy embert kicseleznek, akkor ott a másik, aki kisegít. Az esélyek Belgium mellett szólnak, de a tőlünk telhető maximumra törekszünk, és bízunk benne, hogy fel tudjuk borítani a papírformát.”

Bernd Storck szövetségi kapitány is a portugálok elleni játék megismétlésére törekszik csapatával a Belgium elleni vasárnapi mérkőzésen.

„Nagyon örülök, hogy eljutottunk a nyolcaddöntőig. Jó futballt, fejlődést tudtunk mutatni, megérdemeltük ezt az eredményt. Vasárnap a világranglista második helyezettje, az egyik nagy favorit ellen játszunk. Nekünk most nem a labdabirtoklással kell elsődlegesen foglalkoznunk, hanem a stabil védekezéssel és azzal, hogy az adódó lehetőségeinket kihasználjuk” – válaszolta Bernd Storck arra a kérdésre, hogy Belgiumhoz hasonlóan labdabirtoklási fölényre törekednek-e.

Papíron nagyon nagy a különbség a két csapat értéke között – szólt a következő felvetés. „Portugália ellen sem mi voltunk az esélyesek, arra törekszünk, hogy hasonló teljesítményt nyújtsunk” – reagált Storck.

Kapitányunk egy Kleinheisler Lászlót érintő kérdésre adott válaszában hangsúlyozta, hogy nemcsak őt fedezte fel az elmúlt időben, de Kleinheisler valóban bizonyította, hogy nem véletlenül van itt. A szakember elárulta, hogy ismét lehetőséget kap majd a középpályás.

„Nem én vagyok a fontos, hanem a csapat, a játékosok, az, hogy minden mezőnyjátékosunk pályára tudott már lépni, és bizonyíthatta, hogy nem véletlenül van itt” – válaszolta Storck arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a L''Équipe francia sportnapilap a csoportkör második legjobb szövetségi kapitányának választotta.

A szakembert a sajtótájékoztató végén arról is faggatták, hogy készül-e meglepetésre a holnapi meccsen: „Meglátjuk…”

„Korán kelek, majd pihenek egy kicsit, aztán készülök a játékosokkal folytatandó megbeszélésre – árulta el a vasárnapi napirendről. – Általában nyugodt vagyok, és nem is az a fontos, hogy én mit csinálok, hanem hogy a játékosok meg tudják valósítani a pályán, amit elmondok nekik.”

Marc Wilmots: „a magyarok úgy küzdenek, mintha az életükért tennék”
A belgák is sajtótájékoztatót tartottak a mérkőzés előtt, amin a szövetségi kapitány, Marc Wilmots, valamint a csapat egyik középpályása, Axel Witsel vett részt.

„A célunk, hogy olyan messzire jussunk, amennyire csak tudunk – kezdte Marc Wilmots. – Nincs problémám azzal, hogy mi vagyunk a favoritok. Meg kell tartanunk és kontrollálnunk kell a labdát, valamint dominánsan kell fellépnünk. Az egy az egy elleni szituációkat kell erőltetnünk, mivel nagyon összeszedett védelemmel állunk szemben. Türelmesnek és nyugodtnak kell maradnunk. Magyarország a végletekig harcol. A felkészülés ugyanúgy zajlott, mint a csoportmérkőzések előtt. Elemeztük az ellenfelünket, különböző modelljeiket és felállásaikat. Nem tudjuk, mit játszanak majd támadásban, így minden lehetséges forgatókönyvre felkészültünk.”

Wilmots szerint órási a nyomás rajtuk az esélyesség terhe miatt, ráadásul a magyarok úgy küzdenek, mintha az életükért tennék ezt. Éppen ezért úgy játszanak majd, mintha a világ legjobb csapata ellen lépnének pályára.

A belga kapitány Király Gáborra is kitért, aki ellen az 1990-es évek végén játékosként pályára lépett a Bundesligában: „Ő igazi profi. Azt gondolhattuk, hogy Magyarország nem elég jó a tornához, de a sokat tapasztalt játékosokkal a legjobb tizenhatba is bejutott. Nem emlékszem, hogy annak idején betaláltunk-e neki, de ez a srác még mindig itt van. Ez remek!”

„Ez már a kieséses szakasz, itt vagy nyersz, vagy mehetsz haza. Magabiztosak vagyunk, és készen állunk” – mondta a belgák játékosa, Axel Witsel. – El akartuk kerülni a nagy nemzeteket, mint a spanyolok, de ez nem jelenti azt, hogy a holnapi könnyű meccs lesz. Tisztelnünk kell a magyarokat, megérdemelték, hogy idáig eljutottak. Nem becsülhetjük le őket. A magyar válogatott mentálisan nagyon jó. Fontosak lesznek az egy az egy elleni meccsszituációk, hiszen a magyarok védelme igen jól szervezett. Keményen dolgoznak a pályán, és veszélyesek a szabadrúgásaik, szögleteik. Papíron mi vagyunk az esélyesek, de a pályán másik történet kezdődik” – mondta a belga középpályás, aki felidézte: többször játszott Dzsudzsák Balázs ellen, amikor még az orosz élvonalban szerepelt. Mint mondta: „a magyar szélsőnek remek szabadrúgásai és lövései vannak, ezt az Eb-n is bizonyította. Rá nagyon oda kell figyelni, de másokra is” – tette hozzá Witsel.

Ők a tizenegyes lövők?
Belgiumban már tudni vélik, hogy melyik öt játékosukat jelöli ki Marc Wilmots szövetségi kapitány a magyarok elleni nyolcaddöntőben a tizenegyesrúgások elvégzésére, ha a találkozó nem dől el a rendes játékidőben vagy a hosszabbításban.

Ha a belga lapoknak hinni lehet, Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Axel Witsel és Dries Mertens 11-esére kell készülnie Király Gábornak.

Nyilatkozott Odilon Polleunis, a korábbi 22-szeres belga válogatott labdarúgó is, aki úgy véli: Belgiumnak kötelező nyernie vasárnap este Magyarország ellen, az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. 
A 73 esztendős korábbi támadó – aki tagja volt az 1970-es vb-n szereplő belga keretnek, valamint az 1972-es Európa-bajnokságon bronzérmet nyerő nemzeti együttesnek is – nem kertelt: mint mondta, Magyarország, sőt, a negyeddöntőben a walesi–északír párharc továbbjutója ellen is kötelező a siker.

„Láttam a magyarokat a csoportmeccseiken. Ugyan már, semmi különös sincsen bennük, nem kell hanyatt esni tőlük! Tipikus kelet-európai futballt játszanak, ami egyáltalán nem vonzó számomra. Vasárnap Belgium nyer, 4–0-ra. Tény, hogy a svédek ellen nem voltunk jók, de akkor is. Wilmotsnak biztosítania kell a középpályát, hogy Lukaku ne maradjon túlságosan egyedül. Amennyiben ez a belga csapat nem ejti ki a magyarokat, majd a következő körben Waleset, úgy nincs is miről beszélnünk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!